Salina Praid, Sovata

Când zici Praid, zici automat sare.
Şi dacă e sare atunci sunt mari şanse să dai şi de o salină. Ceea ce se şi întâmplă aici, la mai puţin de 10 km de Sovata, în judeţul Harghita, unde se află una dintre cele mai mari mine de sare din Europa.

După ce ai cumpărat frumos biletul de intrare, aştepti să te urci în autobuzul care te va duce în inima muntelui, pentru că la Praid accesul e pe bază de autobuz, nu de lift. E mai interesant decât cu liftul, care te duce aşa brusc şi te lasă buimac în hăul subteran. Măcar aici ai parte de o acomodare treptată mergând prin tunelul de 1,5 km ce are diferite alveole şi ramificaţii după care întorci capul în viteza autobuzului.

Te scuturi puţin de praful din autobuz, tuşeşti scurt de câteva ori de la noxele care se cam acumulează în tunel şi abia acum te pregăteşti să intri în salină. După zona de control bilete, se coboară printr-un tunel abrupt, cam 300 de trepte, după care te trezeşti brusc în mijlocul hăului subteran, unde imensitatea spaţiului şi ecoul te duc cu gândul la Stăpânul Inelelor şi Minele din Moria.

Aici, deşi te afli la 120 de metri adâncime, cu mii de tone de sare deasupra capului, sentimentul de anxietate te părăseşte repede: te simţi ca într-un mare parc subteran. Există locuri de joacă pentru cei mici, poţi să joci badminton sau tenis de masă şi, de asemenea, poţi să bei relaxat o cafea. Există şi o capelă, a Sfântului Ion, săpată tot în peretele de sare, amenajată din anul 1993, unde au loc slujbe ale diferitelor confesiuni religioase.

Dacă vrei tu neapărat… să nu pierzi contactul cu lumea de sus, poţi să stai şi la laptop, căci sunt prize şi chiar internet (wireless, contra cost), sau să te uiţi la unul din televizoarele montate în pereţii de sare. În salină mai ai parte şi de un restaurant, de magazine cu suveniruri, dulciuri şi alte produse alimentare, de un minimuzeu dedicat istoriei exploatării de sare de aici şi, foarte important, un grup sanitar ok. …adică tot ce trebuie ca să petreci o oră sau mai bine în interiorul muntelui de sare.

Un update si o corectura pentru Salina Praid primita de la Eszter Ambrus pe 18 septembrie 2012. Multumim !

“Acum am citit articolul despre Salina Praid. Sunt ghid turistic acolo, si as vrea sa-ti corectez cateva informatii despre salina. Tunelul are 1250 metri. Scarile de coborare au 247 de trepte, wireless-ul este gratuit. Din luna august am deschis primul parc de aventura in subteran, unde cei curajosi pot sa catere in siguranta.”

———————–
Vezi şi:
De văzut, de făcut: Galeria vinurilor-Salina PraidSovata.
Cazare: Camping Vasskert – SovataHotel Danubius – Sovata,
Papa: Restaurant HistoryGaleria Vinurilor – Salina Praid
Extern: Harta, Salina Praid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *