Salcâmata – rivala de primăvară a socatei

In tura de bicicleta de Dobrogea de la sfarsit de aprilie, intr-unul din momentele in care traversam mici palcuri de salcami iar parfumul lor ne lovea aproape fizic, din fata, de pe bicicleta, Pity imi striga:
– Ce as mai bea acum o salcamata rece ca gheata!
– O ceeeee?
– Salcamataaaa!!!
– Socataaa? Asta vrei sa zici?
– Nu socata, salcamata!
– Ce naiba e si salcamata, ca nu am auzit niciodata?
– Pai e fix un fel de socata numai ca e facuta cu salcam.

Si uite asa, pe drumul de intoarcere ne-am oprit si la cules de salcam. Vreo 15-20 de flori mari si tare bine mirositoare au ajuns sa umple de parfum bucataria inca vreo doua zile pana m-am hotarat sa le pun la treaba. Pai cum, sa treaca primavara fara sa incerc si salcamata? Socata o stiu, o fac in fiecare an si iese tare buna. Dar salcamata nu numai ca nu am facut, nici macar nu am auzit de ea pana acum.

Salcamata rece si parfumata

Reteta e cea de la socata, numai ca de data asta nu am mai facut in borcan ci direct intr-o oala mare.

La 5 litri de apa, am pus cam 15 flori de soc (cand spun floare ma refer la tot ciorchinele), 600 g zahar, zeama de la 5 lamai, coaja de la una dintre lamaile stoarse si un pumn de orez.

Orezul l-am pus in loc de drojdie. Am vazut la socata ca drojdia mananca aproape in intregime zaharul – socata iese acidulata dar nu mai e asa de dulce precum e amestecul de la inceput, cand pui si amesteci zaharul.

Am lasat oala in bucatarie, acoperita cu folie alimentara, cam 4 zile, timp in care am amestecat o data pe zi.

Dupa cele patru zile verdictul a fost dat: salcamata bate socata. Aroma salcamatei este incredibila, mult mai puternica decat a socatei si mult mai reala – simti efectiv parfumul de salcam la fiecare inghititura. Ca si gust, bauta rece, cu gheata, gustul salcamatei se aseamana extrem de mult cu sucul de aloe – se gasesc prin magazine sticle de 1 litru, patratoase, verzi, cu suc de aloe care are si pulpa. Salcamata are fix gustul ala de aloe, evident fara pic de pulpa.

Orezul in loc de drojdie nu prea a facut mare branza – nu s-a acidulat deloc salcamata. Partea buna e ca daca nu a mai fermentat a ramas dulce si buna.

Daca va pica in mana ceva flori de salcam, merita sa incercati o salcamata. Pe bune, chiar mi se pare ca e mai buna decat socata. Astept pareri daca faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *