Descopera Delta Dunarii – cateva impresii si imagini dintr-un weekend la Crisan si Letea

Din start iti spun ca daca nu ai vizitat Delta Dunarii pana acum, ar fi momentul sa treci pe lista o astfel de excursie. Nu ma gandesc aici la pescarii inraiti ori la pasionatii de pasari si birdwatching care cu siguranta stiu ce poate sa ofere Delta si poate ca au mai fost. Ma gandesc la orice pasionat de natura, de munte sau de simple plimbari in aer liber. Da, in Delta sunt tantari, da, te cam bate soarele in cap, da, este o destinatie mai greu de accesat atat din cauza logisticii si a distantei dar si din cauza costurilor putin mai mari fata de alte zone din tara, insa dupa experienta din vara asta pot spune ca Delta Dunarii nu trebuie ratata. Mai jos sunt cateva detalii legate de excursie, condimentate cu fotografii surprinse in cele trei zile petrecute in Crisan.

Starc rosu (Ardea purpurea)
Starc rosu (Ardea purpurea)
Tiganus (Plegadis falcinellus)
Tiganus (Plegadis falcinellus)
Pelican comun (Pelecanus onocrotalus)
Pelican comun (Pelecanus onocrotalus)
Sedinta comuna a pelicanilor si cormoranilor
Sedinta comuna a pelicanilor si cormoranilor
Padurea Letea by caruta
Padurea Letea by caruta

Pana in vara asta am mai fost in Delta o singura data, si atunci in interes de serviciu, in zona Baltenii de Jos, Gorgova, Maliuc. De vazut am vazut cate ceva, am mai facut si o plimbare cu barca, dar cand esti cu serviciul nu ai nicio sansa sa savurezi o destinatie asa cum o faci in timpul liber. Deci se pune ca efectiv nu am fost in Delta pana in vara asta. Asadar, sa imi fie rusine 🙂 Unii pot spune ca daca esti pasionat de munte nu pierzi nimic daca nu vezi Delta. Pot spune acum ca nu este chiar asa. Sa te plimbi cu barca pe un lac al Deltei la apusul soarelui, sa simti imensitatea si pustiul locurilor, sa te bucuri de racoarea serii, de umezeala si aerul mirosind a balta, stuf si padure in acelasi timp, sa vezi zeci si sute de pasari pe care cu greu le intalnesti in alta parte, toate astea sunt similare ca traire cu experientele montane. Da, daca iti place sa vezi un rasarit de soare sau un apus pe o culme de munte uitata de lume, prin Retezat ori Fagaras, cu siguranta o sa te bucuri de o experienta similara si in Delta Dunarii.

Vara asta, prin luna iulie, cei e la ViziteazaDelta.ro au zis ca prea mult munte ii strica Cartitei si ca ar fi tare bine sa ia o portie zdravana de Delta. Asa ca am dat curs invitatiei lor si am ajuns intr-unul din weekendurile de iulie pana in inima Deltei, pe bratul Sulina, in satul Crisan la Danube Delta Resort.

Danube Delta Resort

Dupa ce am traversat Dobrogea si ne-am mai umplut retina cu ceva campuri pline de floarea soarelui si baloti care se prajeau in soare, am ajuns in Tulcea, de unde una bucata barcuta cu mai multi cai putere ne-a saltat peste valurile Dunarii si ne-a lasat dupa mai bine de o ora in poarta la Danube Delta Resort. Plimbarea pana la Crisan este si ea o experienta in sine, una chiar foarte placuta.

Putin soare de Dobrogea
Putin soare de Dobrogea

Locatia este una tare faina – zona e linistita (cum naiba sa fie altfel in Delta decat liniste), casutele au acoperisuri traditionale din paie, camerele sunt spatioase si amenajate cu un strop de stil rustic iar in curtea complexului ai si o piscina cu apa din Dunare (curata, filtrata, clorinata). Despre mancare nu mai am ce sa spun – nota 20 si evident pestele este la el acasa. Pacat ca eu nu ma omor prea mult cu pestele, insa storeagul de sturion nu trebuie ratat sub ncio forma. Ca activitati diverse, in curtea complexlui mai gasesti si mese de ping-pong si cateva undite bune sa iti incerci norocul in canalul apropiat si sa te simti pescar pentru cateva sferturi de ora. Daca ceri, ti se vor da si rame numai bune de sacrificat si de bagat la apa. Toate cele de mai sus ar fi insa egale cu zero daca oamenii nu ar fi dragui, amabili si adevarati profesionisti. Chiar se straduiesc ca turistii cazati aici sa aiba un sejur cat mai placut.

Localtia si mancarea sunt importante, insa, in Delta, cel mai important cred ca este ceea ce faci si ceea ce vezi, ca de stat si de mancat poti si acasa sau in oricare alta zona a tarii. Noi am avut o zi de sambata plina de dimineata pana seara. De dimineata am plecat in excursie pana la satul si Padurea Letea iar dupa-amiaza am facut o plimbare fara tinta pe lacuri si canale ca sa vedem frumusetea locurilor.

Danube Delta Resort
Danube Delta Resort
Danube Delta Resort
Danube Delta Resort
Danube Delta Resort
Danube Delta Resort
Danube Delta Resort
Danube Delta Resort

Excursie la Padurea Letea

Daca ajungi in Delta Dunarii merita sa faci si o excursie la Padurea Letea – este prima rezervatie din tara noastra, o suprafata de 500 de hectare fiind declarate ca arie protejata inca din 1938. Caldura si umezeala permanente au facut ca padurea sa fie una cu accente de vegetatie submediteraneana. Stejarul este stapan aici iar padurea este impanzita de vita de vie salbatica si liane care ating si 20 metri inaltime. Peisajul este unul salbatic, padurea este deasa, arborii sunt batrani si contorsionati iar la orice pas te astepti sa sara din desisuri vreun haiduc. Se spune ca Padurea Letea este cea mai nordica zona din Europa in care se intalnesc lianele. Padurea este dezvoltata pe nisipuile Grindului Letea, in cateva din depresiunile care intrerup dunele de nisip dispuse ca niste benzi. Daca te uiti pe Google Maps o sa vezi ca intregul Grind Letea este numai dune de nisip si fasii de padure (hasmacuri) care s-au dezvoltat in zonele mai joase.

La marginea de sud a grindului e asezat si satul Letea. E un sat mic, uitat parca de lume, in care o sa te impresioneze ulitele late pline de nisip, casele si gardurile vopsite in albastru aprins si ma ales linistea care domneste aici. La marginea satului, printre pamant si ape o sa vezi o combinatie ciudata de vaci si capre care stau libere la pascut iar printre ele cateodata, nestingherite, se mai plimba cate o egreta ori vreun starc. Despre caii salbatici, sau mai bine spus caii salbaticiti, din Letea nu pot spune decat ca nu i-am vazut. Sunt pe acolo pe undeva insa tine de noroc daca te intalnesti cu ei. Se pare ca fix in ziua aia au fost retinuti cu treburi importante prin alte locuri si nu ne-au onorat cu prezenta. Plimbarea noastra in Padurea Letea a fost una destul de scurta iar Cosmin, un pusti de 12 ani ne-a fost ghid in plimbarea cu caruta prin padure. Se merge cu caruta din sat pana la padure iar dupa plata taxei de intrare in rezervatie se mai merge cam 1 km prin padure si pe urma inca 500 metri la pas atat prin padure cat si pe dunele de nisip.

Plimbarea din Crisan pana la satul Letea a fost si ea una frumoasa. Este o ocazie excelenta de a vedea pasari si de a te bucura de peisajul specific Deltei, atat pe bratul Sulina cat si pe canalul Magearu. Noi am plecat in prima parte a zilei si am avut grija ca in drumul nostru sa le deranjam siesta tuturor pelicanilor, cormoranilor, egretelor si starcilor intalniti in cale :). Ne-am salutat, au pozat si le-am promis ca le aduc fotografiile la viitoarea plimbare in Delta 🙂

Masaj la posterior spre Letea.
Masaj la posterior spre Letea.
Tantarii, stejarii si lianele sunt la ele acasa in Padurea Letea
Tantarii, stejarii si lianele sunt la ele acasa in Padurea Letea
Cozmin, 12 ani, ghidul nostru prin Padurea Letea
Cozmin, 12 ani, ghidul nostru prin Padurea Letea
Stejar "de Letea"
Stejar “de Letea”
Cam asta este Letea - nisip si padure deasa si veche
Cam asta este Letea – nisip si padure deasa si veche

Plimbare pe lacurile si canalele Deltei

Daca excursia la Padurea Letea este de nota 10 atunci o excursie de cateva ore pe lacurile si canalele Deltei o sa fie de nota 20. Aici este cel mai bine sa lasi ghidul sa aleaga destinatia. Localnicii stiu cel mai bine unde se aduna pasarile, unde sunt peisaje frumoase la apus sau la rasarit, ce canale merita sau nu parcurse. Desi excursia noastra era planificata initial pe cateva canale si lacuri la nord de Crisan, capitanul nostru ne-a intrebat ce vrem sa vedem. Noi am spus simplu: – Cat mai multe pasari!, – Pai atunci hai ca stiu eu pe unde sa va duc. Si chiar a stiut si a avut si super ochi sa ne arate pasari.

Si uite asa am petrecut cateva ore de dupa-amiaza si seara pe Lacurile Obretinu Mic si Obretinciuc, am intrat pe canalul Litcov, am mai dat o plimbare la apus si pe Cuibida dupa care am facut cale intoarsa spre Crisan pe Litcov si Caraorman. Cel mai fain e cand inaintezi incet pe canale si pur si simplu “impingi” pasarile mai sus pe canal, pentru ca apoi sa le mai deranjezi inca o data si o data pana se hotarasc sa zboare in lateral, evident injurand printre dinti/ciocuri :). La fel de frumos a fost si apusul prins pe lacul Cuibida si intoarcerea spre Crisan pe seara, cand racoarea si umezeala te parund putin si cand se lasa parca si mai multa liniste peste oricum linistea permanenta a Deltei.

Despre pasari si fotografie ce sa mai spun: Rai curat! Baterii sa ai, card in aparat, zoomul cat mai zoom si, cum spuneam, un capitan bun sa te duca in locuri bune pentru birdwatching si sa iti faca un platouas de pelicani, cormorani, egrete, tiganusi, starci de toate soiurile, corcodei, chire, egrete mari si mici, pescarasi sau dumbravence. Iar daca ai noroc si ochiul capitanului e bun poate sa iti arate si unul, doi codalbi mai raruti. Iar pentru pasionatii de fotografie pot spune ca niciodata nu m-am bucurat mai mult de obiectivul Sigma 150-600mm ca in ziua asta de Delta.

Mai jos cateva franturi din “captura” de Delta.

Starc rosu (Ardea purpurea)
Starc rosu (Ardea purpurea)
Testoasa de apa (Emys orbicularis)
Testoasa de apa (Emys orbicularis)
Tiganusi si egrete mici
Tiganusi si egrete mici
Starc cenusiu (Ardea cinerea)
Starc cenusiu (Ardea cinerea)
Starc galben (Ardeola raloides)
Starc galben (Ardeola raloides)
Starc cenusiu (Ardea cinerea)
Starc cenusiu (Ardea cinerea)
Starc cenusiu (Ardea cinerea)
Starc cenusiu (Ardea cinerea)
Pelican comun (Pelecanus onocrotalus)
Pelican comun (Pelecanus onocrotalus)
Pui de lebada (Cygnus olor)
Pui de lebada (Cygnus olor)
Egreta mare (Ardea alba)
Egreta mare (Ardea alba)
Egreta mare (Ardea alba)
Egreta mare (Ardea alba)
Corcodel mare (Podiceps cristatus)
Corcodel mare (Podiceps cristatus)
Cormoran (Phalacrocorax carbo)
Cormoran (Phalacrocorax carbo)
Codalb (Haliaeetus albicilla)
Codalb (Haliaeetus albicilla)
Chira de balta (Sterna hirundo)
Chira de balta (Sterna hirundo)
Chira de balta (Sterna hirundo)
Chira de balta (Sterna hirundo)
Rata rosie (Aythia Nyroca)
Rata rosie (Aythia Nyroca)
Randunica (Hirundo rustica)
Randunica (Hirundo rustica)

Sejur in Delta Dunarii sa fie

Evident, cele doua excursii de mai sus, Letea si birdwatching, sunt doar doua idei de a petrece timpul in Delta. Sunt foarte multe alte destinatii si locuri interesante de vazut pe care trebuie sa la descoperi: grindul Caraorman, Sulina, Sfantu Gheorge, manastirea Stipoc si altele. Din start trebuie spus ca Delta este putin mai scumpa decat alte destinatii din tara. E si normal sa fie asa, in primul rand din cauza logisticii necesare operarii locatiilor, care, vrei, nu vrei, sunt destul de izolate iar singura cale de acces este cea pe apa. In plus de asta trebuie sa bugetezi si ceva papica la fata locului – tot ea, logistica si transportul pana la locatie te cam limiteaza la cantitatea de bagaje pe care poti sa o iei la tine. In al treilea rand e musai sa bugetezi si cateva excursii pe canale, pe lacuri, in inima Deltei, ca sa vezi peisaje si pasari si sa simti adevarata Delta. Altfel stai degeaba in pensiune, joci ping-pong toata ziua si doar bifezi la capitolul Delta. Iar excursiile astea se fac si ele cu salupa, iar salupa are si ea nevoie de motorina, de un nene care sa o conduca si sa stie canalele, ca doar nu vrei sa dai la vasle zi lumina sau sa iti pui GPS-ul de pe telefon la incercare cum sa e scoata din stufaris :). Ei, toate astea de mai sus implica niste cosuri suplimentare fata de o vacanta clasica in Rucar-Bran sau Maramu’.

Una din putinele, daca nu chiar singura nava rapida din Delta.
Una din putinele, daca nu chiar singura nava rapida din Delta.

Daca planificarea unui sejur in Delta ti se pare treaba complicata si nu stii de unde sa incepi, ce cazare sa iei, de unde ce si cum rezolvi si cu transportul si altele, recomandara mea e sa respiri adanc si sa te relaxezi, sa deschizi un Google Maps pe zona Deltei intr-o fereastra de browser, ca sa vezi pe unde e fiecare loc, lac, canal si satuc, iar in alta fereastra deschizi Viziteazadelta.ro. O sa descoperi un site bine pus la punct, atat cu informatii gnerale despre Delta dar si cu date punctuale si descrieri bune pentru posibilitatile de cazare, transport si excursii disponibile. Interfata este simpla si intuitiva, iar toate costurile legate de cazare, tipul de masa, transport si excursii pe care le selectezi sunt updatate si bine vizibile in sumarul rezervarii.

O pagina extrem de utila si un bun punct de plecare in planificarea sejurului este si cea cu informatii privind transportul si cursele regulate disponibile in Delta. O gasesti la viziteazadelta.ro/transport-in-delta-dunarii/curse-regulate-in-delta/

Asa cum spuneam si la inceput, daca nu ai vizitat Delta pana acum, recomandarea mea e sa o incluzi pe lista de destinatii viiitoare. Merita din plin.

Plimbareala placuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *