Creasta Cocoşului, Munţii Gutai

Dacă mergi de la Baia Mare spre Sighetul Marmaţiei sau invers, ori te învârţi aiurea prin zona Marei, nu are cum să nu îţi cadă ochii în depărtare pe o lamă stâncoasă, puternic zimţată, o adevărată santinelă, care iese cu tupeu şi rupe monotonia culmilor Gutâiului.

Creasta Cocosului (1428 m altitudine şi cca. 200 m lungime) este de fapt un martor al erupţiilor vulcanice care au caracterizat zona munţilor Gutâi, azi rezervaţie mixtă (geologică, botanică şi floristică) şi destinaţie de weekend preferată a băimărenilor şi nu numai.

A fost ea, aşa, mai tare în stâncă, în andezite, şi nu s-a lăsat măcinată de vremuri aşa de repede ca mămăligile din jurul ei. Şi numai bine a făcut, că aici poţi să admiri o privelişte maramureşană de nota 10, poţi să faci şi escaladă sau chiar să te dai cu parapanta. Nu mai zic de cura de afine, asta dacă te nimereşti aici la momentul potrivit.

Cel mai uşor de ajuns e să porneşti din Pasul Gutâi (987m), de la Hanul Pintea Viteazul, de unde, cu două fise de câte o oră, ai ajuns la destinaţie.
——————————
Vezi şi: Oale la uscat-Maramureş, Cimitirul Vesel, Săpânţa
Extern: Harta

2 thoughts on “Creasta Cocoşului, Munţii Gutai

  1. Buna ziua cum pot ajunge in Pasul Gutai din Baia Mare daca nu am masina si cati KM sunt din Pas pana la Creasta Cocosului pe dunga rosie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *