Ocna Sibiului

Ocna Sibiului – un loc numai bun să te răcoreşti într-un weekend de vară caniculară. Şi ce răcoare, mai ales că stai în apă fără să faci niciun efort, fără să mişti un degeţel. Apa sărată a lacurilor te ţine la suprafaţă.

În zonă, sarea a fost exploatată încă din timpul romanilor până în 1930, când se închide ultima mină. De-a lungul timpului, în fostele ocne de sare prăbuşite au apărut mai multe lacuri cu adâncimi şi concentraţii de sare diferite. Ca fapt divers, în 1598, ambasadorul Împăratului Rudolf al II-lea, acreditat pe lângă Mihai Viteazul, menţionează efectul terapeutic al lacurilor, când, aflat în drum spre Constantinopol, poposeşte aici pentru a face băi. Mai trec ceva ani buni şi, în 1846, are loc deschiderea oficială a staţiunii Ocna Sibiului.

Deşi în plină reconstrucţie (vara 2010: praf, gropi, excavatoare etc.), staţiunea atrage muşterii mai ales la Ştrandul Ocna Sibiului (amenajat pe lacurile Horia, Cloşca şi Crişan) şi la Complexul Balnear Ocna Sibiului recent renovat (Hotel Helios, Hotel Salinas şi baza de tratament).

După ce te sărezi bine, merită să arunci un ochi şi la arhitectura nonconformistă a Complexului Balnear, un concept puţin cunoscut şi destul de fulgerător manifestat pe plaiurile noastre: Secession-ul de factură transilvăneană.


——————————-
Vezi şi:
De văzut, de făcut: Sibiu, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale
Extern: Harta, Ştrandul Ocna Sibiului, Complexul Balnear Ocna Sibiului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *