Târgul Naţional de Turism 2011… Adă frunza aia, să ne acoperim goliciunea

Vineri 1 aprilie 2011. Fiind prin zonă am zis să bag o fisă, aşa, pe fugă, la Târgul Naţional de Turism, să vad ce se mai întâmplă. Şi a meritat…pt că “m-am râs” bine de tot.
Stai frumos la intrare şi la picioarele tale, drept în faţă se desfăşoară “Duelul”. Pababibam…

În colţul din stânga…..BULGARIAAAA…cu o grămadă de oameni, cu birouri şi birouaşe, cu ceva agitaţie, cu zeci de pliante pentru alte zeci de destinaţii şi obiective de vacanţă, de la golf şi călărie la ski şi sporturi nautice, cu câteva bulgăroaice drăguţe, mai cu un crac, mai cu un decolteu, mai cu o engleză pe buze. Nimic nemaivăzut dar productiv şi destul de atrăgător.

În colţul din dreapta……ROMÂNIAAAAAA…cu…..cu….frunzaaaaa. Şi atât. Ce, nu ajunge? Pustiu de pustiu, două-trei tipuri de materiale de promovare, înşirate pe toată lungimea standului, scaune goale, o pleaşcă de banner cu noua siglă şi două-trei personaje sictirite.

Oricum gagicile de la bulgari sunt facute zob de mamaia noastră, tinerică, pe la vreo 50-60 de primăveri, făcută permanent şi boită atât prost cât şi excesiv. Şi nu exagerez una din îndeletnicirile ei era chiar să se fardeze în continuare…. Amabilă, nu neg, imi povesteşte că pliantele disponibile sunt făcute pentru “extern”, pentru promovarea noastră acolo…, afară. Nu am vrut să insist, că fac pariu că dacă o repezea cineva cu o întrebare aşa scurtă şi la obiect, pac: “Ce pot să văd în Retezat?”…îi cădeau gogoşarii pe jos şi o apuca bâlbâiala.

Nu mai punem la socoteală că standurile Bulgariei, Turciei sau Ungariei sunt aproape duble ca suprafaţă fiecare…şi peste tot lumină, agitaţie, materiale de calitate…În rest nimic deosebit….multă Grecie, Turcie…ceva Croaţie, Moldovă, cam aceleaşi agenţii de turism mai mari.

Interesante sunt însă cele câteva destinaţii promovate prin programul operaţional sectorial REGIO, cum ar fi Cetatea Alba Iulia, Bucovina (cu un program dedicat sărbătorii de Paşte) sau staţiunea turistică Tăşnad, într-un program dedicat dezvoltării turismului balnear ân regiunea Nord-Vest. Tot aici mai trebuie menţionate şi iniţiativa Consiliului Judeţean Hunedoara, cu un stand activ şi bogat în informaţii (Straja, Retezat, Geoagiu Băi, tradiţii, producători locali de mezeluri etc.) şi cele câteva pensiuni care au investit într-un stand propriu, ca Pensiunea Praid din…..Praid, sau Complexul Eden din Predeal.

La capitolul Varză călită trebuie adăugat standul CFR.
Nu ştiu de ce a trebuit să participe la târg pt că oricum în standul de 2/2 era o atmosferă plină de profesionalism…ziarul şi salamul mai lipseau.
Dar cine ştie…poate promovează cursele spre mare, aşa pe categorii…5, 7, 12 ore…să ai de unde să alegi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *