Mocăniţa de pe Valea Vaserului, Maramureş

“Iuţeala” maximă: 30 de kilometri pe oră.
În mod obişnuit ar fi o viteză de neacceptat când vine vorba de mers cu trenul, dar, aici, pe Valea Vaserului, în inima şi munţii Maramureşului, chiar îţi doreşti ca trenul să facă mai mult până la destinaţie: să meargă cât mai încet şi să oprească de cât mai multe ori. Şi oricât ar opri el, la sfârşit de zi, cele câteva ore ţi se par minute.

Ca să te bucuri de o plimbare cu mocăniţa pe Valea Vaserului primele două lucruri pe care trebuie să le faci sunt 1) să ajungi în Vişeul de Sus (şi să te cazezi decuseară), şi 2) să te trezeşti dis de dimineaţă, să îţi mişti oasele până la “gara de mocăniţă” şi să îţi cumperi un bilet ca la oricare alt tren. Pe urmă, eşti liber să bei o cafea, să te minunezi că turiştii străini sunt la fel de numeroşi ca cei români, şi să aştepţi ca trenul să tragă în gară.

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

Pa-pa civilizaţie
Prin mult fum şi aburi, locomotiva mică şi îndesată pufăie, trosneşte, de parcă ar fi supărată, şi în sfârşit trage în gară. După ce te instalezi liniştit pe unde apuci, într-unul din vagoanele cu bancuţe de lemn, mai pe băncuţă mai pe lângă, te pregateşti pentru marea plecare. Iar fum şi aburi, câteva zmucituri puternice şi…râma se pune în mişcare. Şi ce mişcare…mai că îţi vine să cobori şi să împingi şi tu puţin. Şi uite aşa, după câteva sute de metri…pa-paaa civilizaţie. Vişeul rămâne în urmă iar trenul intră din ce în ce mai mult în munte, de-a lungul văii Vaserului, oarecum paralel cu graniţa cu Ucraina.

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

Dacă ai “noroc” de vânt bun, şi ai nimerit un vagon lângă locomotivă ai toate şansele ca locomotiva să te afume zdravăn. Dar nu e problemă pentru că aerul curat de munte îşi face loc imediat, ca să nu mai vorbim de opririle prilejuite de alimentarea locomotivei… cu apă… oricât de ciudat ar părea, râma devine elefant şi de vreo doua ori coboară o mare trompă de cauciuc şi îşi face plinul cu apă că de.. doar merge cu abur… Si cu ocazia opririlor îţi dai seama că nu eşti în situaţia obişnuită în care abia aştepţi să plece trenul din gară ca să te apropii de destinaţie… eşti aici să te bucuri de călătorie şi de peisaj asa că tragi aer în piept îţi pierzi privirea prin frunzişul copacilor, mai mănânci o fraguţă… ce poate fi mai relaxant.. Şi dacă ai rămas cu gura căscată admirând peisajul şi trenul a plecat fără tine, nu e bai. Până prinde “viteză” ai tot timpul să te mai urci din mers, evident cu un sprint mic necesar.

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

Volanul este frână
Tot pe Valea Vaserului ai parte şi de cel mai tare tuning auto pe care l-ai văzut vreodată: maşinile adaptate să mearga pe calea ferată, care păstrează caroseria şi motorul însă au roţile înlocuite cu boghiuri (roţi de tren). Prima oară nu crezi că e adevărat, însă atunci când vezi cât de numeroase sunt îţi dai seama că e un mijloc de transport extrem de popular pentru Valea Vaserului. Şi ce e şi mai interesant este că la maşinile astea volanul nu mai e volan. Volanul este frână, şi este adaptat să acţioneze saboţii roţilor. Şi asta nu e totul. Lipsa locurilor unde maşinile pot întoarce (că de, nu mai e ca pe şosea) a făcut ca fiecare astfel de maşină să fie prevăzută cu un cric, fix pe centru, pe care maşina este ridicată, stă în echilibru şi este întoarsă la 180 de grade după care este coborâtă pe şine în direcţia opusă. Până şi Poliţia de Frontieră are în dotare astfel de drezine, marea majoriate fiind vechi dubiţe TV adaptate corespunzător.

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

60/30/20
Construită între 1924 si 1932 pentru a optimiza exploatarea lemnului din bazinul Vaserului, mocăniţa a înlocuit în bună parte plutăritul care se practica pe firul apei. Cu un ecartament îngust, de 76 cm, calea ferată, cu tot cu micile ramificaţii, are o lungime totală de cca 60 km. Ineditul acestei căi ferate este tocmai faptul că acest obicei al transportului pe cale ferată al lemnului se păstrează şi în zilele noastre. Traseul turistic iniţial avea o lungime de 31,2 km cu staţia finală cantonul Făina, durata călătoriei fiind de cca. 6 ore dus-întors, la care se adăuga pauza de la destinaţie.

Mocanita_Valea_Vaserului_Maramures_Cartitaplimbareata

În iulie 2008 ploile torenţiale şi o viitura de pe Vaser au provocat mari daune căii ferate: poduri distruse, sectoare de linie rămase suspendate, terasamentul înlăturat de ape. În prezent calea ferată de pe Valea Vişeului nu este practicabilă în totalitate, traseul turistic fiind unul mai scurt, de doar 21,6 km, până la staţia Paltinu (aproximativ patru ore dus-întors la care se adugă pauza de la destinaţie, care, în funcţie de condiţiile meteo variază între una şi două ore).

La reparaţii au muncit cei de la organizaţia non-profit Fundaţia Eleveţiană „Hilfe für die Wassertalbahn“ („Ajutor pentru Calea Ferată Forestieră de pe Valea Vaserului“) care este înregistrată oficial în Elveţia şi are, conform statutului, scopul de „a sprijini material, financiar şi logistic CFF Vişeu de Sus şi de a lupta împotriva scoaterii ei din funcţiune.

Fundaţia „Hilfe für die Wassertalbahn“ colaborează strâns cu firmele româneşti „CFF Vişeu de Sus“ şi „R.G.Holz Company”.

Datorită lor mocaniţa de pe Valea Vaserului există!

Mie mi-a plăcut!! Mai vin şi mâine! 😉
“-Ţi-a placut cu mocăniţa…? Întreabă mecanicul de tren zâmbind
Copilul se uita luuung şi tace… iar mecanicul răspunde în locul lui, vesel şi mândru:
– Mie mi-a plăcut! Mai vin şi mâine!” 🙂

Îl puteţi vedea pe mecanicul simpatic în foto 19, e poveste adevarată, iar dacă vreti să aflati mai multe despre posibilitaţi de cazare deosebite şi de luat masa la staţia terminus Paltinu studiaţi cu atenţie site-ul oficial al CFF Vişeu de sus unde găsiţi detalii, mai ales că sunt lucruri foarte noi (2011) pe care noi nu le-am prins.

Nu uita ca poti sa urmaresti Cartita si pe Facebook sau prin RSS.

———————
Cartitoii iti recomanda si:
Extern: CFF Vişeu (Site-ul oficial al Căii Ferate Forestiere Vişeul de Sus), Harta

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *