Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului. Un fenomen ciudat in apropiere de Ramnicu Valcea.

In apropiere de Ramnicu Valcea se afla un loc ciudat de care auzisem in timpul facultatii dar pe care nu am reusit sa-l vizitam pana acum doi ani. Nu neaparat pentru ca se ajunge greu la el ci mai degraba pentru ca nu e  un obiectiv turistic care sa merite o zi intreaga alocata pentru vizitare. Insa, daca esti in trecere pe Valea Oltului si ai cel putin o ora timp liber, poti sa te abati din drum ca sa vezi un fenomen geomorfologic activ si foarte interesant. Pentru cei din zona Ramnicu Valcea locul este perfect si pentru o zi intreaga de iesit la iarba verde, intr-un weekend cu vremea frumoasa.

Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului Ramnicu-Valcea

Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-Valcea
Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-Valcea
Afluent pe partea stanga a Oltului, in dreptul orasului Ramnicu Valcea, paraul Stancioiu trece printr-o zona cu roci sedimentare slab cimentate – conglomerate, gresii si marne, in care isi sapa o vale, nu foarte adanca dar asimetrica in profil. Versantul drept este abrupt in timp ce versantul stang este lin. Practic raul trece pe la baza unui perete inalt de 50 – 60 de metri, extrem de friabil. Iar aici intervine ploaia 🙂 Apele din precipitatii impreuna cu siroirile de pe versant au dat nastere unui relief ruiniform extrem de interesant. In pereti avem adevarate tuburi de orga separate de hornuri adanci, alternanta ce se aseamana cu dintii unui fierastrau gigantic. Muchiile si santurile de aici se aseamana foarte mult cu lapiezurile dezvoltate pe sare, cum ar fi cele din Muntele de Sare din apropierea Lacului Ursu de la Sovata ori cele de la Slanic Prahova.
Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-Valcea

Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-ValceaUndeva mai jos, la baza peretilor se gasesc si Piramidele de pamant, rezultate in urma eroziunii diferentiate a microconglomeratelor si gresiilor in urma precipitatiilor si siroirii de versant. Localnicii numesc locul “La Ciuroaie” intrucat in timpul ploilor torentiale fenomenul de eroziune se reactiveaza brusc prin siroirea apelor iar materialul antrenat pe pante, in cadere, face un zgomot asemenator unui ciur care selecteaza balastul.

Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului Ramnicu-ValceaPiramidele de pamant de pe Valea Stancioiului Ramnicu-ValceaPiramidele de pamant de pe Valea Stancioiului Ramnicu-Valcea

In total, de-a lungul firului apei sunt patru zone de eroziune, una dintre ele fiind numita de localnici chiar “Rapa Rosie“. O “Rapa Rosie” in miniatura si nu arat de rosie ca surata din apropiere de Sebes. Totusi, chiar daca fenomenul nu este atat de spectaculos ca cel din Alba, tot merita vazut intr-o zi cu vreme buna cand aveti chef de o plimbare in natura. Insa atentie mare, odata ajunsi la piramide, nu incercati sa le escaladati. De urcat e usor insa coborarea este extrem de periculoasa, pietrisul fuge de sub picioare la fiecare pas. Si in plus de asta e pacat sa grabesti eroziunea naturala :-))

Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului Ramnicu-ValceaPiramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-ValceaPiramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-Valcea

Nu a fost usor sa gasim piramidele astea 🙂 pentru ca stiam doar locatia aproximativa iar la fata locului, asa cum ni s-a mai intamplat si priin alte locuri, multi dintre oamenii din sat nu stiu de existenta fenomenului. Din E81, care trece tangential la Ramnicu Valcea, in lungul Oltului, venind dinspre Bucuresti, dupa ce trecem de giratoriul de intrare in oras (Bulevardul Tudor Vladimirescu), la prima intersectie facem dreapta (DJ 703F). In intersectie exista si un indicator catre Schitul Fedelesoiu. Noi trebuie sa mergem pana in primul sat Goranu, aproximativ 600 – 800 metri de la intersectie, dupa care avem doua stradute secundare, Strada Islazului si Intrarea Stancioiului. Noi am urcat cu masina pe Strada Islazului pana aproape de capatul ei, unde, e vident e un islaz inconjurat de padure si un mic teren de fotbal. E locul perfect pentru iesit la iarba verde. De aici, spre nord se vad peretii friabili de pe versantul drept al paraului Stancioiu, iar pana la piramidele de pamant mai facem cca 10-15 minute. Sunt mai multe poteci care ne duc acolo si toate sunt destul de bine conturate.

Piramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-ValceaPiramidele de pamant de pe Valea Stancioiului - Ramnicu-Valcea

Asa ca data viitoare cand esti prin zona, pe Valea Oltului nu uita ca poti sa te abati din drum pentru a vedea un fenomen interesant si destul de rar. Iar acum, cu toamna in toi, spectacolul naturii e garantat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *