Cabana Plaiul Foii, Munţii Piatra Craiului


La doar 20 de minute de mers (mit za machine) de oraşul Zărnesti, ajungi la Cabana Plaiul Foii, punct de plecare către multe din traseele de pe flancul vestic al Pietrei Craiului.

Cabana asta s-a cam înfipt în istoria turismului montan din zonă de prin 1938. Dar să nu credeţi ca îşi arată vârsta. Din contră, atmosfera de pensiune dichisită, unde lemnul este la mare preţ, cu camere călduroase, băi spaţioase şi chiar prosoape sub forma de lebăduţă, te fac să te simţi puţin ciudat când trebuie să ajungi în cameră după un traseu şi ai noroiul gros pe bocanci. Ce să mai… e o pensiune tare faină, cu restaurant şi terasă afară, dar care nu şi-a uitat istoria de cabană montană.

Ne-au impresionat şi nenumăratele muşcate care înfrumuseţează geamurile dar şi priveliştea care te lasă mut: creasta Pietrei Craiului în toată splendoarea ei.

De la cabană ajungi în câteva ore la: Refugiul Diana şi Padina Popii, la Marele Grohotiş şi Cerdacul Stanciului, Refugiul Şpirlea şi de aici, pe La Lanţuri,  pe creasta Pietrei Craiului. Şi la întoarecere după un traseu, nu se compară cu nimic să stai pe-nserate, cu o bere în mână, să te uiţi la creastă şi să zici: uite pe acolo am fost acum câteva ore, acolo am văzut mai devreme o capră neagră, dincolo o floare de colţ… .

Atenţie, tot pe înserate şi mai ales dacă ai ales să stai cu cortul în zonă, sunt mari şanse să ai vizitatori nocturni destul de furăcioşi când e vorba de mâncare: vulpi simpatice, care se confundă foarte uşor cu pisicile roşcate şi umflate de la cabană. Ce, ele nu pot să ia cina la “Restaurant Plaiul Foii” ? 😉

Ceva date “oficiale”…
În 1881 apare prima casă de adapost într-un fost pichet grăniceresc aflat pe malul drept al Bîrsei. Cabana datează din 1938 fiind construită de către SKV, secţia Braşov şi reprezenta un loc de întâlnire şi adăpost pentru vânători.
Cabana de azi poate găzdui un număr de 40 de turişti. Împărţită pe două etaje şi având 15 camere şi un apartament, cabana mai dispune şi de un restaurant cu o capacitate de 70 de locuri şi meniu tradiţional românesc sau vânătoresc.
De asemenea, cabana poate găzdui întâlniri de afaceri, dispunând la etajul unu de o sală de conferinţă cu o capacitate de 25-30 de locuri şi dotări standard, însemnând: TV, video, retroproiector şi flipchart. În 1998-1999 clădirea principală este reparată şi modernizată, moment în care ea intră şi în circuitul turistic.

Ce ne-a placut: asternuturile imaculate si prosoapele sub forma de lebada (nu ne asteptam la asta de la o cabana), ciorba in paine de la restaurant, mobilierul rustic, terasa din fata cabanei unde iti poti savura cafeluta sau berea in voie pe malul raului.

Ce nu ne-a placut: drumul din Zarnesti si pana la cabana care nu a mai vazut asfalt de pe vremea lui Ceasca, faptul ca restaurantul se inchide la ora 9.

Inspector Cartita acorda Cabanei Plaiul Folii un numar de… 3 flori de nu-ma-uita.

———————-
Cartitoii iti recomanda si:
De văzut, de făcut: Cerdacul Stanciului – Plaiul Foii
Extern: Harta, Cabana Plaiul Foii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *