Rezervația de zimbri “Neagra” de la Bucșani, județul Dâmbovița

Rezervatia de zimbri “Neagra” de la Bucsani este cea mai mare din Romania si, sincer, habar nu aveam pana anul trecut de chestia asta. Stiam de rezervatia de zimbri “Dragos-Voda” din parcul Natural Vanatori-Neamt (pe care am si vizitat-o acum ceva ani buni, pe vremea fotografiilor pe film 🙂 ) si de cea din Hateg, din Padurea Slivut, pe care nu am reusit sa o vizitam pana acum. Dar de “Neagra – Bucsani” nu stiam si cu atat mai “grava” ni s-a parut situatia cu cat zimbrii de aici sunt la doar 70 kilometri distanta de Bucuresti si la o aruncatura de bat de Targoviste. Adica perfect pentru o iesire de o zi la padure si aer curat, pentru noi cei de prin sud de tara.

Rezervatia de zimbri "Neagra" de la Bucsani, judetul Dambovita

De ajuns se ajunge simplu. Trebuie sa ajungi in satul Bucsani, undeva la sud-est de Targoviste, iar pentru asta cel mai bine e sa intri din DN 72 Targoviste – Ploiesti. Drumul prin padure pana la rezervatie nu incepe fix din Bucsani ci din urmatorul sat Ratoaia. De la marginea satului se intra si se urca putin in padure. Drumul e destul de bun (daca nu a plouat recent) si se poate merge si cu autoturisme mici. Pentru biciclete ce sa mai spunem… drumul este mai mult decat perfect :-).

Odihna curata - Rezervatia de zimbri "Neagra" de la Bucsani, judetul Dambovita

In rezervatie am avut norocul sa ajungem la fix – am prins zimbrii la hranitoare. Daca ajungeam cu un sfert de ora intarziere puteam sa spunem “pa-pa” la zimbri pentru ca au plecat in padure si dusi au fost. Din punctul asta de vedere lucruile pot sa stea mai bine la Neagra. Tin minte ca la Vanatori-Neamt, desi majoritatea zimbrilor erau lasati liberi, totusi doua-trei exemplare erau tinute intr-un tarc separat, special pentru a fi vazute de aproape de turisti. Aici insa, la Neagra, e mai mult la noroc 🙂 Poti sa bati drumul si sa nu vezi niciun zimbru din cei 47 care sunt in rezervatie. Da, chiar sunt 47 de zimbri si numarul lor va creste spre sfarsit de 2013 pentru ca unele din femele sunt gestante. Multi zimbri dar, din pacate, ii vezi de la departare… iti trebuie un binoclu sau un zoom bun la aparatul foto. Dar, chiar si asa, excursia pana la Bucsani se merita din plin.

Eu va spun la revedere, ma duc in padure -  Rezervatia de zimbri "Neagra" de la Bucsani, judetul Dambovita

Trebuie sa spunem ca zimbrul este cel mai mare si greu animal european de pe uscat. Poate ajunge pana la 3 metri lungime, 1,9 metri inaltime iar greutatea poate sa se duca pana spre 920 kg :-). Este ceva mai inalt, dar mai putin masiv decat ruda sa, bizonul american.

Ocolul silvic Bucsani -  Rezervatia de zimbri "Neagra" de la Bucsani, judetul Dambovita

Dupa ce ultimul zimbru in libertate de prin locurile noastre a fost vanat prin 1760 in zona Moldovei, zimbrii au fost reintrodusi in Romania in 1958, cand primele doua exemplare (o pereche de zimbri – Podarec si Polonka) au fost aduse din Polonia in rezervatia din Hateg. Un alt fapt interesant este acela ca toate exemplarele nascute in Romania au nume care incep cu Ro: Roxana, Rovina, Romo, Roxi. Si tot la capitolul interesant 🙂 trebuie spus ca zimbrul nu are nicio treaba cu bourul, fie ca este cel din stemele Romaniei si Moldovei ori cel din vestita marca postala “cap de bour” 🙂

One thought on “Rezervația de zimbri “Neagra” de la Bucșani, județul Dâmbovița

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *