Cum sa-ti folosesti tartacuta ca sa faci o decoratiune faina

Din categoria Ce pot face doua maini dibace daca au si tartacuta in dotare, va prezint “Fa-ti matale singur o decoratiune faina”. Acum vine toamna si iar o sa ne trezim prin case cu fel de fel de tartacute ornamentale care dupa cateva luni se usuca. Unele au bafta, se usuca frumos si isi pastreaza forma, altele nu prea au noroc, mucegaiesc si ajung sa se imprieteneasca de urgenta cu cosul de gunoi. Alea care s-au uscat frumos, daca nu ajung mai tarziu si ele la cosul de gunoi, mai mult ca sigur ajung sa stranga praf printr-un colt de casa, de sertar, de dulap sau mai stiu eu pe unde… ca de, parca nu iti vine sa le arunci. Pai si atunci, nu se merita sa faci ceva frumos din ele?

tartacuta pictata manual_3

tartacuta pictata manual_7

tartacuta pictata manual_2

Cum spuneam:

  1. Se iau doua maini dibace. Daca nu le ai in dotare proprie poti sa iei cu imprumut de la sot/sotie, prietena, vecina, colega de munca, madam Mimi de la magazinul de colt de bloc samd.
  2. Se ia una bucata tartacuta. Cu cat mai veche si uscata si prafuita, cu cat sprijinea peretele mai mult, cu cat ocupa spatiul mai degeaba cu atat o sa fie mai mare bucuria ca i-ai dat o noua infatisare si utilitate;
  3.  Se ia si niste glaspapir si se freaca bine tartacuta. Asa cat sa e exfoliezi si uniformizezi putin. Plus ca ajuta si culoarea sa prinda mai bine.
  4.  Evident, se iau niscaiva culori si pensule si se face pregatirea spirituala pentru manjirea care va urma. Merge lucrat atat cu ceva culori acrilice cat si cu cele pe baza de ulei. Avantajul celor acrilice este ca se usuca rapid si sunt rezistente. Dezavantajul este ca in timp, tartacuta se mai exfoliaza de la umezeala din aer si culorile sar. O varianta incercata acum este cea pe baza de culori de ulei. Avantaje. Habar nu am. Ma gandesc ca o sa mai absoarba putin lemnul si o sa se impregneze mai bine decat cele acrilice. Dezavantaje? Tot asa, habar nu am. Testul timpului va arata. Aaaa, un dezavantaj e ca cele in ulei se usuca muult mai greu decat acrilicele.
  5. Inspiratie maxima. La fiecare dupa cat il tine tartacutza 🙂

tartacuta pictata manual_5

tartacuta pictata manual_6

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *