Cinci trasee faine de bicicletă în apropiere de București

Merg destul de mult pe biciclata, aproape zilnic la serviciu, atunci cand nu ploua, iar in weekend sau in vacante in ture mai lungi sau mai scurte, evident in functie de cine, cum, cand se nimereste si cum se aliniaza planetele :). Dar sunt si weekenduri in care cu fiecare dintre noi inghesuim si treburi casnico-edilitare si nu avem cum sa ne rupem mai mult de jumatate de zi pentru sport si relaxare. Fix pentru astfel de jumatati de sambata ori duminica s-au inventat traseele de bicicleta in apropiere de Bucuresti 🙂

Am facut o selectie de 5 astfel de trasee care mi-au placut, toate fiind la nord de Bucuresti – una la mana pentru ca stau in nord si, doi, pentru ca pana la urma ideea e sa te bucuri de peisaj si de aerul curat iar satele din nordul capitalei chiar mi se par mai curate, mai verzi si mai “de gospodari” decat cele din sud (imi cer iertare celor care iubesc mai mult sudul) :).  Traseele sunt circuite cu puncte de plecare in afara Bucurestiului – adica se pune bicicleta pe masina si la dus si la intors, tocmai pentru a evita praful si timpul pierdut efectiv cu pedalatul prin oras.

Fiecare traseu are in jur de 45-50 de kilometri, fix cat sa fie facute in doua-trei ore de pedalat la care se mai adauga pauze de o bere, o cafea, ori vreo tacla mica la vreun Mini ABC satesc – evident si asta face parte din farmecul turelor. Ca sa nu mai spun ca, in functie de anotimp, poti sa te intorci acasa deja aprovizionat cu legume, fructe, leurda, soc – fie le culegi tu, fie le cumperi de prin sate. Exceptie de la cele de mai sus este ultimul traseu (Chitila – Sabareni – Tartasesti – Ciocanest – Buftea – Mogosoaia) care are ceva mai mult – 62 de kilometri si la care plecarea se face de la parcul Bazilescu – adica se pedaleaza o buna bucata prin oras.

Traseul bicicletă 1: Moara Vlăsiei – Caldarușani – Lipia – Grecii de jos – Dascălu
Distanța: 47 km

Din Moara Vlasiei se porneste catre Manastirea Caldarusani. Daca aveti timp merita sa faceti o mic abataere de la traseu si sa vizitati manastirea. Drumul pana in Lipa este extrem de frumos, este prin padure si are o mica pana imediat urca putin imediat dupa lacul Caldarusani. In Lipia se face dreapta si se merge spre Balta Neagra iar prin padure. daca anul tracut bucata asta Lipia-Balta Neagra nu era asfaltat iata ca acum este :). In Sitaru, la fel, daca aveti timp, merita sa va abateti spre nord cativa kilometri pana la manastirea Sfantul Nicolae Sitaru. recunosc, pana anul trecut habar nu aveam de ea, insa odata descoperita mi se pare una dintre cele mai pitoresti manastiri din apropiere de Bucuresti. E pusa pe un mid delusor, e inconjurata de padure si are o curte tare frumoasa, umbroasa si bine intretinuta. Poti usor sa crezi ca esti undeva la deal sau munte. Din gradistea traseul o ia spre sud si trece prin zone frumoase, deschise – lanurile de rapita si copacii care marginesc soseaua au farmecul lor.

Hisilicon K3

Traseul bicicletă 2: Vlădiceasca – Ciolpani – Siliștea Snagovului – Gruiu – Ghermănești
Distanța: 44 km

Traseul e fain si l-am facut in sensul acelor de ceasornic, plecand din Vladiceasca. Cea mai frumoasa bucata a traseului mi s-a parut ca este este cea intre Izvorani si manastirea Snagov, prin padurea Snagov. Tin minte ca intoarcerea, dupa Silistea Snagovului, am facut-o pe un vant mega puternic din fata si mi s-a parut ca nu se mai termina. Partea mai putin frumoasa a traseului este ca dupa Gruiu, pedalezi mai mult prin localitati destul de circulate si isi cam pierde din farmec tura.

Traseul bicicletă 3: Tâncăbești – Periș – Bălteni – Cătunu – Tâncabești
Distanța: 45 km

Am lasat masina imediat dupa ce am facut stanga din DN1 spre Peris. Traseul este pe drumuri destul de putin circulate, asa ca nu e mare stress cu masinile. Cea mai frumoasa portiune este cea dintre Peris si Burias, care trece prin padurea din jurul Balteni-ului: drumul este umbrit, are pante si curbe multe, ce sa mai, este pitoresc. In Burias se face dreapta si dupa cativa kilometri, la Carbunari se iese de pe asfalt si se merge pe un fel de agricolo-forestier pana in Crivatu de unde se intra la loc pe asfalt.

Traseul bicicletă 4: Potigrafu – Balta Doamnei – Lacu Turcului – Gherghița – Sicrita – Pietroșani
Distanța: 48 km

Traseul asta e putin mai departe de Bucuresti. masina se poate lasa fix pe DN, in Potigrafu – stanga – dreapta sunt spatii largi in fata caselor. Traseul l-am facut in sens invers acelor de ceasornic – se traverseaza autostrada Bucuresti – Ploiesti dupa care se urca spre nord pana la Draganesti (loc de baut o bere) si Cornu de Jos, Cornu de Sus. Dupa Ciupelnita se ia brusc la stanga, pe un drum secundar spre Sicrita, si se traversaeaza inca o data autostrada. Portiunea asta cu autostrada si Sicrita este si cea mai pitoreasca din tot traseul. Satul asta Sicrita pare uitat de lume, nu iti vine sa crezi ca esti in campie. Satul are asa ceva ciudat, te duce cu gandul la oricare alt loc de deal, munte, Transilvania dar nu la un sat de campie. Cel putin asa mi s-a parut mie. Traseul este destul de putin circulat, exceptie facand ultima portiune, si cea mai nasoala: intoarcerea pe DN1 intre Pucheni si Potigrafu. Mare atentie la masini!!!

Cinci trasee faine de bicicleta in apropiere de Bucuresti 39
Cinci trasee faine de bicicleta in apropiere de Bucuresti 40
Cinci trasee faine de bicicleta in apropiere de Bucuresti 41
Cinci trasee faine de bicicleta in apropiere de Bucuresti 42
Cinci trasee faine de bicicleta in apropiere de Bucuresti 38

Traseul bicicletă 5: Chitila – Săbăreni – Tărtășești – Ciocănești – Buftea – Mogoșoaia
Distanța: 62 km

Asta e un tarseu putin mai lung si putin mai urat decat celelalte :). Mai lung pentru ca pleaca din oras si se mai pune ceva pedala pana treci de Chitila si mai urat pentru ca satele prin care trece sunt destul de neingrijite si cam pline de gunoaie. Chiar se vede o diferenta imenensa intre satele din zona Moara Vlasiei si cele de aici, de la vest de Buftea. Pe la Moara Vlasiei te mai duce gandul la cuvantul “gospodar” pe aici insa te duce gandul la cuvantul “lenesi”. Traseul e fain de pedalat si cam atat. O portiune frumoasa am prins-o intre Joita si Brezoaia unde satele sunt pline de corcodusi si ne-am nimerit sa facem traseul primavara, la fix cat sa ii prindem pe toti infloriti: mai mai sa spui ca ninsese de alb ce era drumul.

ipp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *