Lacul termal cu lotuşi, nuferi şi broaşte ţestoase, Băile Felix

La 8 kilometri de Oradea, în centrul staţiunii Băile Felix, ai parte de un peisaj viu colorat, pe care, pe la noi, te aştepţi să îl vezi mai mult prin serele grădinilor botanice decât în aer liber.

Aici, într-un lac alimentat cu ape termale, îşi fac veacul, convieţuind în deplină armonie şi nepăsare faţă de condiţiile meteo (că de, doar au parte de apă caldă tot timpul anului), o grămadă de nuferi şi lotuşi, printre care se bălăcesc liniştite o mulţime de broaşte ţestoase.
În toată “salata” asta, broasca ţestoasă de Florida (sau broasca ţestoasă cu tâmple roşii, Trachemys scripta elegans), destul de comună şi nepretenţioasă, şi-a găsit un “locşor călduţ”.

Lotus sau nufăr?
În lacul din Băile Felix avem şi una şi alta, un mix interesant de roz şi alb.
Lotusul de india (Nelumbo nucifera), este mai mare, cu flori roz care ţin doar câteva zile, după care locul acestora e luat de o mare capsulă lemnoasă cu seminţe, numai bună de uscat şi folosit la decoraţiuni. În contrast cu lotusul, nufărul alb (Nymphaea alba), cu florile albe şi frunzele întinse pe luciul apei, e un ideal loc de odihnă pentru brotăcei.
Diferenţa majoră între nufăr şi lotus este aceea că, dacă la nufăr frunzele cresc pe suprafaţa apei, la lotus acestea se ridică la cel puţin 20-30 cm deasupra luciului apei.

Rezervaţia cu nuferi termali
În apropiere, la Băile 1 Mai, se află Rezervaţia cu nuferi termali “Pârâul Peţa”, unică în ţară şi destul de des confundată cu lacul din Băile Felix.
Datorită apelor termale, rezervaţia adăposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unică în Europa, relicvă a erei terţiare), peştele „Roşioara lui Racoviţă” (specie endemică, denumită după naturalistul român Emil Racoviţă) şi melcul Melanopsis Parreyssi (supravieţuitor al erei glaciare).
De aici încă nu avem poze, dar promitem un update cu prima ocazie…:-)
———————-
Vezi şi:

Extern: Harta

2 thoughts on “Lacul termal cu lotuşi, nuferi şi broaşte ţestoase, Băile Felix

  1. Buna,
    Caut o cale de a vorbi cu cineva care se ocupa de partea cu broastele testoase. Am inteles ca e o rezervatie si am si eu 2 broaste, cam mari pentru apartament si mi-ar placea mult sa le duc intr-un loc sigur. Nu vreau sa le abandonez cine stie pe unde…

  2. Buna,
    Caut o cale prin care as putea contacta pe cineva in legatura cu rezervatia pentru broaste testoase. Am si eu 2, cam mari pentru apartament si nu vreau sa le abandonez cine stie pe unde..
    Multumesc 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *