Cheile Râmeţului, Munţii Trascău

Un adevărat colţişor de Rai…unde poţi ajunge destul de uşor.
Din Teiuş, un drum judeţean o apucă spre munte, taie câteva sate şi se opreşte la Mănăstirea Râmeţ. De aici, fie pe jos, fie cu maşina, se mai merge pe un drum forestier încă 2-3 kilometri. Merită varianta pe jos, cu atât mai mult cu cât te lasă să îţi clăteşti ochiul şi cu câteva din casele de vacanţă care însoţesc drumul, unele dintre ele chiar drăguţe şi încadrate armonios în peisaj.

Cheile Rametului

După cei câţiva kilometri, drumul se termină şi se transformă într-o potecă ce coboară uşor şi intră pe firul râului Geoagiu, pe care apoi îl urmează în amonte. O primă porţiune a traseului prin chei, care ajunge în punctul de maxim interes, a fost special amenajată pentru a facilita accesul oricărui turist, fie el copil sau vârstnic. Poţi merge direct prin apă sau, dacă nu vrei să te uzi la picioare, poţi să eviţi unele zone cu ajutorul mânerelor şi treptelor metalice încastrate direct în stâncă (un fel de mini via ferrata). Cel mai bine e să ai la tine o pereche de papuci şi să o iei direct prin apă (vara când apa nu e atât de rece), iar bocancii să îi cari în rucsac, ca să îi ai uscaţi şi buni de traseu.

Traseul amenajat merge până în punctul cel mai frumos al cheilor unde ai parte de un peisaj de o frumuseţe rară. Aici, cheile se îngustează puternic, pereţii înalţi de calcar parcă se ating, iar jos ai impresia că mergi printr-un veritabil tunel natural săpat de ape.

Cheile Rametului

Deşi cei mai mulţi turişti se opresc aici, cheile pot fi parcurse în continuare. Trebuie doar să fii pregătit să intri în apă până la brâu pe anumite porţiuni, ce-i drept destul de scurte, de doar câţiva metri. După o bucată bună de drum, uşor, uşor, valea se lărgeşte, pereţii de stâncă dispar iar traseul te scoate într-o poiană înconjurată de vegetaţie abundentă.

Cheile Rametului

Aici ţi se mai pregăteşte o surpriză. Un sentiment ciudat te cuprinde când, printre copaci, zăreşti câteva case părăsite. Înaintezi şi îţi dai seama că te afli într-un sat părăsit. Casele care au mai rămas în picioare sunt năpădite de vegetaţie şi totul pare încremenit în timp. Satul, sau mai bine spus fostul sat, cu biserică şi şcoală, mai este azi locuit doar de ….două persoane.

Cheile Rametului

Întoarcerea se poate face tot prin chei sau, pentru diversitate, pe traseul amenajat pe deasupra cheilor, pe Brâna Caprei. Aici ai parte de o panoramă superbă asupra abrupturilor şi munţilor din jur cât şi o vedere aeriană aupra cheilor pe care tocmai le-ai parcurs.


———————-
Cartitoii iti recomanda si:
De văzut, de făcut: Cetatea Colţeşti, Rîmetea, Alba
Extern: Harta

2 thoughts on “Cheile Râmeţului, Munţii Trascău

  1. In ce parte a cheilor este mai spectaculos? Ma pot bucura de ceva pana in portiunea care trece prin apa?

    1. Peisajul e fain si se merita mers si pana la portiunea de trecut prin apa. Daca nivelul e mai scazut merita mers si mai departe, pana la capatul cheilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *