Valea Sâmbetei şi Cabana Sâmbăta, Munţii Făgăraş

Cabana Sâmbata (Valea Sâmbetei) sui Valea Sâmbetei, Muntii Fagaras

Brândușele, viorelele și luna lui mai nu prea par a fi din același film. Exista o exceptie, Fagarașul, acolo unde am fost weekend-ul trecut (14-15 mai 2011), pe Valea Sâmbetei. Asta după ce am mai trecut și pe la Poienile cu Narcise de la Vad, Biserica Rupestră din Șinca Veche și pe la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

Cât despre Făgăraș trebuie să mai spunem ceva? Doar atât: Făgăraș.

Culmi masive, împădurite până în marginea depresiunii, se lasă una după alta spre Olt, asemeni dinților unui pieptene gigantic.

Cabana Sâmbata (Valea Sâmbetei) si Valea Sâmbetei, Muntii Fagaras

Traseul pe Valea Sâmbetei, până la cabană, nu este unul nici lung și nici greu. După ce lasă în spate Mănăstirea Brâncoveanu, traseul (triunghi roșu) urmărește prin pădure firul văii și în cca. 2 ore și jumătate – 3 ore, iese în zona alpină în dreptul Cabanei, la 1401 metri altitudine. Dacă traseul nu este greu în schimb priveliștea este una “grea” de-a dreptul: Fereastra Sâmbetei cu Colțul Bălăceni care domină întreaga vale. Zăpada de pe culmi se bate cu verdele pădurilor și al poienilor de mai jos și te duce cu gândul la înălțimi mai mari. Nu degeaba “Făgărașilor” li se spune și Alpii Transilvaniei.

Cabana Sâmbata (Valea Sâmbetei) si Valea Sâmbetei, Muntii Fagaras

Și dacă la ingredientul ăsta de bază, Fereastra Sâmbetei, mai adaugi și ceva condimente de genul brândușelor (Crocus), viorelelor (Scilla), o apă bună de izvor, un ceai la cabană sau o pisică leneșă ce se uită luuuung la creste, ai o rețetă pentru un weekend perfect.

De la cabană nu prea ai ce să ceri. Un ceai doar sau un prici peste noapte. Cu un pic de imaginație, poți să zici că ești în Mălăiești, înainte să ardă cabana. Și aici, ca în multe alte locuri, e loc de mai bine…o comunitate locală, de la poale, care să se implice…și atunci cabana rămâne așa…simplă, doar cu un ceai cald de oferit… noroc cu priveliștea … de milioane!

Cabana Sâmbata (Valea Sâmbetei) si Valea Sâmbetei, Muntii Fagaras

Despre Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Izvorul și Chilia Părintelui Arsenie Boca, monumentul luptătorilor din rezistența anticomunistă din Făgăraș sau Rezervația Poienile cu Narcise de la Vad și Biserica Rupestră din Șinca Veche o să povestim săptămânile următoare.

2 thoughts on “Valea Sâmbetei şi Cabana Sâmbăta, Munţii Făgăraş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *