Grădina Zmeilor, Gâlgău Almașului, Sălaj

Să mai zică cineva că nu avem şi noi Meteora noastră… în miniatură şi fără călugări cocoţaţi pe înălţimi. Grecia de Sălaj nu alta :-).

Gradina Zmeilor

Una din destinaţiile “de suflet” ale Cârtiţei este Grădina Zmeilor. Un loc unic atât ca peisaj şi frumuseţe cât şi ca origine, Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală geologică şi peisagistică, considerată unică în Europa. Te aşteaptă o lume desprinsă parcă din basme, cu forme bizare, un adevărat hăţiş de coloane, ciuperci, poduri, figuri zoomorfe şi antropomorfe, printre care te poţi plimba şi “pierde” ore în şir: “Capitanul şi soldatii”, “Dorobanţul”, “Calugării”, “Horia, Cloşca şi Crişan”, “Acul Cleopatrei”, “Moşul”, “Zmeul şi Zmeoaica”.

Gradina Zmeilor

Peisajul şi formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri de gresii din Dealul Închieturi ce mărgineşte satul Gâlgău Almaşului, care, în loc să se prăbuşească şi să se sfărâme, au ales să alunece agale, şi, cel mai important, în poziţie verticală, pe un pat de argile până spre firul pârâului Dosului ce mărgineşte dealul. Ulterior, eroziunea eoliană şi pluvială împreună cu “mama gravitaţie” au definitivat peisajul, lăsând în urmă o adevărată pădure de stânci care deseori depăşesc 10-12 metri înălţime. Peisajul este şi azi “viu” şi se schimbă permanent mai ales în urma ploilor puternice de vară.

Gradina Zmeilor

Grădina Zmeilor este denumirea ce apare în ghidurile turistice însă localnicii îi mai spun şi “Fata Cătănii”, după legenda ce povesteşte despre o fată îndragostită de o cătană şi transformată în stană de piatră de blestemul mamei vitrege.

Gradina Zmeilor

Dacă te-am convins să porneşti la drum, trebuie să ştii că Grădina Zmeilor a beneficiat puţin şi de pe urma fondurilor europene aşa că acum plimbarea se face pe poteci amenajate şi pe trasee marcate. Poţi ajunge aici pe drumul ce leagă Clujul de Zalău (E81) de unde, în Sânmihaiu Almaşului, coteşti spre Jibou pe DN1G şi după vreo 15 kilometri ajungi în Gâlgău Almaşului.

Plimbareala placuta!

 

One thought on “Grădina Zmeilor, Gâlgău Almașului, Sălaj

  1. Localnicii numesc “Cheturi”, nu e singura situatie in care e intalnim “Incheturi”, prepozitie in +cheturi, corect e Cheturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *