Scorpionul (Euscorpius carpathicus)

Pentru ca tot suntem in drum spre Cheile Nerei (cu pozele)… Un pretenar de-al Cartitei, de prin Banat, ne-a intampinat la drum de seara… asa ca nu am ratat ocazia sa il tragem in poza… 🙂

Vipere si ursi am mai vazut pana acum, si nu o data, dar scorpioni nu vazusem. Anul asta s-a intamplat sa “recuperam” si sa vedem scorpioni in doua locuri. Primul scorpion l-am vazut intr-un loc in care nu ne asteptam, nu pe munte, nu in iarba sau printre stanci, ci in Baile Herculane, stand linistit pe un perete de langa “Izvorul de ochi” (Neptun3). In schimb, pe cel de-al doilea mai aveam putin si il calcam din greseala, noaptea, in zona Podul Bei, din Cheile Nerei. Sunt mici, de 1,5-2 cm lungime si destul de “blanzi”. Pe cel din Cheile Nerei a trebuit sa il zgandarim putin ca sa ne arate ca e suparat si sa ridice acul.

Euscorpius carpathicus
Scorpionul carpatin este singurul scorpion ce traieste si in Romania. Il putem intalni in Subcarpatii Buzaului, pe langa Orasul Ramnicu Valcea, in apropierea orasului Deva si in zona Portile de Fier. Aria de raspandire a acestei specii este sudul Europei, unde este destul de comun.
Veninul acestei specii nu este periculos pentru om (este comparat cu intepatura unei viespi) insa manipularea acestei specii se face cu grija.

3 thoughts on “Scorpionul (Euscorpius carpathicus)

  1. Si eu am gasit unul in cada la baile herculane dar am inteles ca umbala ci
    te doi si nu sunt periculosi.

  2. am gasit si eu doi scorpioni in comuna Isverna. chiar eram speriat, vroiam sa caut un vaccin in caz de intepatura, insa din ce am citit nu trebuie sa imi fac prea multe griji cand merg pe acolo. sigur nu e vorba de alta specie???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *