Culori de toamna in Bucegi – Jepii Mici si “la Cruce”

Sper ca nu a stat nimeni prin casa weekendul asta… la ce vreme a fost.

Cartita a bagat o iesire de o zi pe un “mare clasic” :-)), un traseu pe care nu l-am mai facut de cel putin 4 ani: Jepii Mici – cabana Caraiman – Brana Mare a Caraimanului – Monumentul Eroilor (“la Cruce”). Despre peisaj, ce sa mai spunem… incredibil. Zadele galben-aurii si soarele puternic de dimineata au facut tot spectacolul, la care, daca mai punem si cateva capre negre ici-colo , deja putem spune ca a fost o tura de weekend absolut perfecta.

Daca tine vremea frumoasa de toamna merita sa dati o tura in weekendurile urmatoare. Zadele o sa fie si mai colorate 🙂

Traseul nu este chiar asa de greu dar e nevoie de vointa si multa atentie. Si cel mai important lucru, traseul este recomandat doar pe vreme frumoasa. Pe vreme rea traseul devine extrem de dificil iar crucile care insotesc poteca ne aduc aminte permanent ca nu trebuie riscat. Dar, daca toate lucrurile merg OK, in cca. 4 ore se poate ajunge la cabana Caraiman, de unde in alta jumatate de ora se ajunge la Crucea Caraiman (Monumentul Eroilor Neamului, ridicat in 1926-1928 in memoria celor cazuti in Primul Razboi Mondial). De la Cruce toata Valea Prahovei iti este la picioare. Se vad Baiului, Postavaru, Piatra Mare, Ciucasul si chiar si orasul Sfantu Gheorghe.

Cabana Caraiman nu se dezice la capitolul ospitalitate. Daca intrebi de o bere risti sa ti-o furi, sa iesi si batut ca ai avut tupeul sa te bagi in seama. Si sa fereasca Domnu sa zici “Salut” in loc de un umil “Buna Ziua” cu plecaciune ca ala esti. Vai si amar de gatleju tau ca nu pupi nimic…. Bere? Tocmai s-a terminat in fata ta.  Daca vrei o Fanta obosita sau un ceai, si ala la fel de obosit, la 5 lei. Cat de “cabanier” sa te dai incat sambata, pe o vreme superba, de pantaloni scurti in mijloc de octombrie, tie sa ti se termine berea la cabana. Poate nu prinde stirile si meteo sau poate nu vrea baiatu sa ii mearga afacerea si musterii fericiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *