Biserica fortificata din Cata (Katzendorf), Brasov

Biserica fortificata din Cata – doar una din multele biserici fortificate pe care Transilvania le are. Una din multe dar unica in felul ei – asa cum  fiecare biserica fortificata ori cetate taraneasca are ceva unic. Si nu vorbim aici neaparat de arhitectura ori de istorie, ci mai mult de aerul si atmosfera locurilor dar si peisajul in care sunt asezate, care sunt mereu unice.Biserica fortificata Cata (Katzendorf), Brasov

Daca ai vazut cinci-sase biserici fortificate din Transilvania primul gand este ca te intalnesti mereu cu aceleasi ziduri, aceleasi turnuri, aceleasi scari de lemn, aceleasi biserici gotice ori romanice, mai mici sau mai mari, aceleasi contraforturi ori curti interioare. Dar nu este chiar asa. De fiecare data este altfel: “hai sa ne urcam si in turnul ala sa vedem cum se vede”…, “dar intrarea asta unde duce”… , “aici tineau slanina…?”Biserica fortificata Cata (Katzendorf), Brasov

Pe lista locurilor pe care voiam sa le vedem se afla, de mult, si Biserica fortificata din Cata. Am trecut de mai multe ori prin Cata, atunci cand mergeam spre Odorheiul Secuiesc, dar niciodata nu am avut prea mult timp sa oprim si sa cautam custodele ca sa ne deschida. Dar ultima oara am avut noroc. Ne intorceam dupa cele cateva zile libere de 1 Decembrie petrecute in zona Harghita-Madaras si am vazut agitatie si masini parcate in zona bisericii. Clar se intampla ceva asa ca am oprit si noi imediat –  biserica era deschisa si un grup de turisti germani se aflau in vizita.

Biserica fortificata Cata (Katzendorf), Brasov

La Cata se ajunge foarte usor atat cu masina cat si cu trenul. Cu masina, din Rupea Gara sau chiar din Rupea, se iese de pe E60 si se merge spre localitatea imediata Homorod si mai departe spre Odorheiul Secuiesc. La iesirea din Homorod, imediat dupa trecerea la nivel cu calea ferata se face stanga, spre nord, pe drumul ce merge de-a lungul caii ferate. Drumul este foarte bun, nu are pic de groapa in el. La Cata se poate ajunge si cu trenul, pe ruta Brasov-Sighisoara, si se coboara fix la statia Cata.

Biserica fortificata Cata (Katzendorf), Brasov

Biserica fortificata din Cata este o destinatie excelenta pentru weekend si este perfecta pentru a merge cu cei mici. Zidurile de aparare mai pastreaza astazi trei turnuri, doua dintre acestea fiind amenajate pentru vizitare (unul dintre turnuri este vestitul Turn al Slaninei, omniprezent in cetatile sasesti). Se poate urca in turnuri pana la nivelul superior de unde privelistea este extraordinara. De aici vezi atat biserica si intreaga curte interioara dar si satul si delurile inconjuratoare. Interiorul turnurilor este destul de intunecos iar scarile de lemn sunt cam abrupte si destul de inguste, dar, din cate am vazut,  probleme cu urcatul ori cu frica de inaltime o au doar cei mari. Copii nu au nicio problema sa se cocoate prin toate cotloanele.

Legat de partea mai “tehnica” trebuie spus ca biserica poarta hramul Sfantului Nicolae si ca a fost construita in secolul a al XIII-lea (mai precis dupa anul 1250) sub forma unei bazilici in stil romanic. Biserica este asezata fix in centrul satului, intr-o zona mai deschisa unde se intalnesc patru strazi principale ale asezarii. Cetatea are doua randuri de incinte fortificate, una din sec. XV si cealalta din sec. XVII. destul de bine pastrate.

La sfarsitul secolului al XV-lea, biserica a fost reconstruita ca o biserica fortificata cu ziduri si turnuri de aparare. Din pacate, fizionomia bisericii se schimba brusc la sfarsitul secolului al XIX-lea (1894) cand turnul de vest se prabuseste.  Tot atunci au fost distruse portalul romanic si acoperisul navei centrale. Turnul prabusit nu a mai fost rezidit.Biserica fortificata Cata (Katzendorf), Brasov

Interiorul bisericii este unul destul de simplu dar cochet. Din nava centrala se deschid arcade semicirculare spre navele laterale. Mobilierul din interior dateaza in cea mai mare parte din secolul XIX  (altarul, amvonul si orga), altarul, din 1813, fiind folosit si in ziua de azi.

Biserica fortificata Cata (Katzendorf), Brasov

Pe turnul care strajuie intrarea in cetate exista o inscriptie interesanta, un text in latina din secolul al XVII-lea: “O felices vos qui in pace de beilo ei in beilo de pace cogitatis” (“Fericiti voi care va ginditi in timp de pace la razboi si in timp de razboi la pace“). Un fel de “Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie” dar mult mai livresc.

In concluzie, biserica fortificata din Cata este o destinatie excelanta de weekend. Nu mai sta pe ganduri si fa-i o vizita. O sa merite.

Nu uita ca poti sa urmaresti Cartita si pe Facebook sau prin RSS.

2 thoughts on “Biserica fortificata din Cata (Katzendorf), Brasov

  1. Salut,

    Puteti sa imi spuneti ce aparat foto folositi si vad ca la multe fotografii folositi un obiective wide (superangular). Puteti sa imi spuneti ce obiectiv folositi?
    Mersi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *