Tura de bicicleta prin Cazanele Dunarii, pe malul sarbesc.

Cu bicicleta prin Cazanele Dunarii – asta ne era planul pentru zilele libere de 1Mai, anul asta. Voiam sa mergem cu bicicleta, cu coburi (genti de bicicleta), cu cortul, la mai multe zile, sa facem cicloturism adevarat, itinerant. Sa te mai opresti intr-un satuc, sa mai sorbi o bere sa prinzi puteri, sa mai pedalezi o leaca… si tot asa. Planul era sa facem tot Defileul Dunarii, de la Portile de Fier si pana in la Moldova Veche, dar pe partea sarbeasca, sa ne oprim si la cetatea Golubac… si multe altele. Dar uite ca din motive de zile libere mai putine, vreme buna si ea, mai putina, tura itineranta s-a redus pana la o tura de o zi, dus-intors. Scurta dar totusi buna rau de tot 🙂

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Despre Cazanele Dunarii ce sa spunem – este un loc de vis, unul din cele mai frumoase pe care Romania le are. Pereti stancosi de calcar, paduri de cer, garnita si fag cat vezi cu ochii, multa liniste si, evident, multa Dunare :-). Totul te trimite cu gandul catre sud, spre Serbia, Croatia ori Muntenegru. Si nu vorbim aici doar de peisaj – ci si de deunimirile locurilor, unele cu adevarat sonore: Dubova, Mraconia, Ponicova, Svinita si altele.

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Zile intregi poti sa stai aici fara sa te plictisesti –  Ciucarul Mare, Ciucarul Mic, Golful Dubova, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia, Pestera Ponicova ori turnurile de la Tricule… toate merita vizitate. Dar de fiecare data cand am fost in zona ne-am intrebat cum se vad ele de dincolo, de la sarbi. Si de fiecare data ne-am promis ca “data viitoare” mergem pe partea sarbeasca, sa le vedem si de acolo.

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbescCu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbescCu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Ca sa nu mai pierdem timpul cu deplasarea, am hotarat sa dormim in apropiere de Portile de Fier. Zis si facut, am tras cu cortul la Manastirea Vodita – cea mai veche manastire din Tara Romaneasca – la doar cativa kilometri mai sus de barajul de la Porile de Fier. Trezire de dimineata, lalaiala stil Bear Grylls, plecare abia pe la 12 :-). Dar macar e bine ca am stat aproape… Daca mai stateam si departe de baraj, ratam tura :-).

La 12:30 treceam barajul de la Portile de Fier si ajungeam pe celalalt mal al Dunarii. Am luat-o in sus pe Dunare, am trecut de Golful Cerna si am lasat masina undeva intr-un varf de deal, dupa satul Tekija, fix de unde incepea o coborare luuuuunga spre portiunea de Cazane. Daca e sa incepem tura, macar sa o incepem frumos, cu o coborare….

In total am pedalat 21.5 km dus si cam tot atat la intoarcere, adica 43 km cu totul si am trecut prin cea mai frumoasa parte a defileului Dunarii – Cazanele. De ajuns, am ajuns pana in Golubinje, unde, daca am vazut ca merge treaba cu limba romana, am zis sa fortam putin lucrurile si sa vedem daca, la o terasa din sat, facem rost de o bere platita cu lei. Nu ne-a mers, asa ca ne-am multumit cu ceva apa de bidon, cateva poze si am facut cale-ntoarsa.

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbescCu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbescCu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Traseul la dus, pana in Golubinje are doua coborari mari si lungi, ceva plat si foarte putina urcare. Intoarcerea, evident, e total invers, trebuie sa cam bagi ceva carbuni, mai ales in zona Cazanelor. Soseaua sarbilor e putin altfel decat a noastra – au avut parte de un mal mai putin abrupt si nu a fost nevoie sa sape in malurile de stanca. Unde a mai fost de trevesrsat cate un pinten de stanca, nu s-au incurcat sa ocoleasca si au bagat tuneluri. Cu totul sunt cam 4 tuneluri pana in Golubinje asa ca e musai de luat frontale, lumini si ceva reflectorinzat. Soseaua e asfaltata bine si nu e circulata prea mult.

Cu apa, la fel, e OK. Undeva in dreptul Cazanelor Mari e amenajat un izvor – debit mare, parcare si bancute de popas.

De trecut granita la sarbi e de ajuns buletinul si un zambet frumos. Daca e si o vamesa draguta, cu atat mai bine 🙂

Cu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbescCu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbescCu bcicleta prin Cazanele Dunarii - malul sarbesc

Ca si la bulgari, in zona de granita, nu trebuie sa te chinui cu limba lor sau sa o dai pe engleza. Bagi direct romana si ai mari sanse sa te faci inteles si sa comunici linistit. Daca nu incerci asa, risti sa stai si sa dai din maini ca dementul pana se satura respectivul de strambaturile tale si sondeaza el terenul sa vada daca nu cumva esti roman, asa, ca sa nu il mai obosesti.

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Tura de bicicleta prin Cazanele Dunarii, pe malul sarbesc.

  1. Mi-au cazut pantalonii de pe mine,uitandu-ma la cat de frumos e pe aici.
    Bai,Ione,bai,ce baftos esti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *