Sovata, Lacul Ursu, Muntele de Sare

Sovata, unde-i rece îngheţata şi unde face Nicu’armata… ar fi primele repere legate de staţiunea Sovata. Dar mai e ceva: Lacul Ursu, numit aşa deoarece, privit de sus, are forma unei blăni de urs întinsă.

Merită să vii pentru asta până la Sovata. În mijlocul verii, când prin câmpie ai 40 de grade la soare… (căci cine poate sta doar la umbră vara), aici rar se depăşesc 30. Şi ce poate fi mai plăcut decât să te scalzi în mijlocul pădurii, unde nici nu trebuie să faci prea mult efort să te ţii la suprafaţă, întrucât sarea face asta pentru tine. Şi mai are o proprietate acest lac: este heliotermic, adică păstrează căldura acumulată de la soare datorită straturilor cu salinitate diferită a apei, ca un mare acumulator care “merge pe raze solare”.

Sovata are în prezent cinci lacuri sărate: Lacul Ursu, Lacul Aluniş, Lacul Roşu, Lacul Verde, Lacul Negru. Suprafeţele celorlalte lacuri sunt mult mai mici, dar asta nu le împiedică să fie folosite şi ele pentru baie şi cure de nămol.

Si mai e o treabă cu Lacul Ursu… la ora 13 fix se aude o sirenă ca de război urmată de huidiuieli (obişnuiţii locului ştiu tradiţia şi îşi arată dezaprobarea…); se apropie momentul când toată lumea trebuie să iasă din apă pentru două ore pentru că de… şi lacul trebuie să se odihnească, este totuşi o rezervaţie naturală.

Atâta bălăceală îl cam ameţeşte, îi cam deranjează frunzele şi mâlul de la adâncime, aşa că preţ de două ore ia şi el o pauză de-o bere, de-un somn, de-un mic. Cât să îşi tragă duhul, căci, la 15 fix, sirena anunţă năvala barbarilor…scăldaci… Unde? La Sovata, unde-i fericită fata… De asta nu vă zisesem 😉 cum să uit tocmai aşa ceva?
——————
Vezi şi:
De văzut, de făcut: Salina Praid, Galeria Vinurilor – Salina Praid
Cazare: Camping Vasskert – SovataHotel Danubius – Sovata,
Papa: Restaurant History, Galeria Vinurilor – Salina Praid
Extern: Harta

2 thoughts on “Sovata, Lacul Ursu, Muntele de Sare

  1. Intr-adevar Sovata este un loc minunat. O astefl de statiune este si Lacu Sarat din Braila. Si aici este un lac cu apa sarata unde poti face bai si cure cu namol, lacul fiind inconjurat de o padurice unde te poti retrage la umbra. Eu am fost de curand aici si m-am simtit minunat mai ales ca am avut parte si de o cazare foarte buna la un hotel din statiune.

    1. Am fost o singura data in zona Lacului Sarat din Braila. Acum muuulti ani, cand eram mic. Tot ce tin minte e ca exista o linie de tramvai ce pleca din oras si mergea pana acolo… sau ma insel? Oricum, cu prim ocazie trecem si noi pe acolo, sa vedem locurile 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *