Cabana Curmatura intr-o zi de toamna – Idee pentru weekend made in Piatra Craiului

Asta e o tura de munte faina si o idee buna pentru o zi de weekend in natura. M-am obisnuit sa am cateva trasee de munte clasice si usoare cu care sa nu dau gres atunci cand am chef de o iesire la munte fara prea mari complicatii si fara sa stau sa aleg un traseu anume. Vreau munte si vreau sa merg la sigur. Sa stiu ca ma trezesc de dimineata, ca ma intalnesc cu tovarasii de drumetie si ca gust din plin frumusetea muntelui si a naturii fara sa imi pun prea mari probleme de traseu, de orientare, de ora de intoarcere ori de conditiile meteo. Traseul pana la Cabana Curmatura din Piatra Craiului, cu plecare din Zarnesti si Fantana lui Botorog este fix genul asta de traseu.

Prin padure mai sus de Fantana lui Botorog
In Poiana Zanoaga
Abruptul vestic al Bucegilor

Imi place ca de la Fantana lui Botorog, pana sus la Cabana Curmatura nu ai cum sa faci mai mult de doua ore, hai doua si jumatate vara si sa spunem trei ore iarna. Imi place ca pe traseu ai parte de padure de foioase la baza si de conifere mai sus, ai si urcus sustinut prin padure dar te bucuri si de zone de plat unde iti recapeti suflarea, ai padure deasa dar si poieni inierbate (Poiana Zanoaga) cu privelisti largi spre abruptul vestic al Bucegilor ori spre creasta Pietrei Craiului .

Imi place ca la destinatie, la cabana, stii ca te asteapta o pauza mai mare si poti sa mananci ceva bun bunutz :), o ciorbita fierbinte sau un set de carnaciori, ori doar sa stai la o bere si sa te bucuri de priveliste. Iar daca este vreme rea, frig ori zapada stii ca poti sa iti tragi sufletul si sa te incalzesti.

Creasta Pietrei Craiului vazuta din Poiana Zanoaga
Zade aurii de toamna

Monstrul din Curmatura

Traseul de intoarcere poate sa fie acelasi, banda galbena, prin Poiana Zanoaga ori, asa cum eu fac de obicei, poti sa faci un mic ocol si sa cobori pe Muchia sau Valea Curmaturii – banda albastra, traseu care in maxim doua ore te scoate jos in drumul forestier de la capatul superior al Prapastiilor Zarnestilor. Mie imi place varianta pe Muchia Curmaturii pentru ca traseul urmeaza coama unui picior de munte, e mai uscat si te lasa sa te bucuri de lumina mai mult timp fie ca e vara ori iarna. Prin vale e mai balauros si mai multa umezeala.

Ca bonus, la intoarcere prin Muchia Curmaturii, in drum spre Fantana lui Botorog treci si prin Prapastiile Zarnestilor si ramai cu gura cascata la peretii verticali si abrupturile care marginesc drumul forestier.

Una peste alta, traseul pana la Cabana Curmatura prin Fantana lui Botrog este unul usor si este perfect pentru initiere in drumetia montana atat pentru cei mici cat si pentru cei mai mari, indiferent de anotimp. Evident, regulile de baza ale drumetiei montane ce tin in primul rand de alegerea unui minim de echipament trebuie respectate, asta ca sa fim siguri ca traseul ramane unul usor si ca ziua se incheie frumos si cu amintiri placute.

Plimbareala placuta!

Coborare pe Muchia Curmaturii

 

One thought on “Cabana Curmatura intr-o zi de toamna – Idee pentru weekend made in Piatra Craiului

  1. Ce frumos este traseul. Weekendul acesta vom merge și noi pe acest traseu și abia aștept să ajung acolo. Așa nevoie simt de munte…. Ce ne recomandați că și echipament pentru perioada asta. Mă refer in mod special la încălțăminte, haine oricum nu plecam fara haine subțiri și groase. Sa fie acolo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *