Pizza vegetariană de casă

Am ajuns la concluzia că imi ia mult mai puțin sa fac o pizza decât să o comand și, în plus, am și posibilitatea să golesc frigiderul de bucatele de chestii uitate prin cotloane.

Se face rapid și dispare din farfurie si mai rapid. Mai jos e o variantă, însă în funcție de preferințe și disponibilitatea ingredientelor se pot face nenumarate combinații. Rețeta de mai jos este pentru un blat mediu, cu margine pufoasă.

Ingrediente:

Pentru blat:
– 500 g faină
– ulei de masline
– un pahar de apă călduță
– 5 g drojdie uscată
– 6 g sare

Topping:
– suc de roșii sau ketchup;
– ulei de măsline
– oregano;
– busuioc
– un dovecel mic
– ceapă verde
– ardei gras
– mozzarella
– branză feta
– tot ce mai aveți prin frigider și credeți că s-ar potrivi

Mai intai, blatul. Se amestecă făina, drojdia, sarea și apa calduță. După aceea se adaugă uleiul de măsline (2 linguri aproximativ) și continuăm cu amestecatul. Daca aluatul e prea lipicios, se mai adaugă făină, daca e prea tare, ulei sau apa. Dupa ce se formeaza aluatul, se lasă la dospit vreo jumătate de oră. De fapt, de obicei îl las cam cât imi ia să răscolesc frigiderul și debaraua în căutare de ingrediente și apoi să le pregătesc. Aici treaba e simplă – dacă tăiați bucăți prea grose, vor rămâne crude; dacă le tăiați foarte subțiri, nu li se va mai simți gustul. Deci … echilibru în toate. Din cantitatea menționată mai sus pentru blat eu fac 2 foi rotunde de pizza pentru că așa am tăvile dar la fel de bine se poate întinde o singura foaie de pizza pentru tava de cuptor clasică, de exemplu. Tava se unge cu puțin ulei și se tapeteaza cu făină. Pasul următor este ungerea blatului cu puțin ulei de măsline și cu suc de rosii (eu pun în sucul de rosii și oregano și puțin busuioc).

Apoi urmează partea de creativitate – dovlecel tăiat felii subțiri (eu îi tai cu dispozitivul de curățat cartofi), ardei gras tăiat fâșii subțiri, feta, roșii uscate, niste ceapă verde aruncată pe acolo și, la final, pun felii de mozzarella. O las la cuptor la 200 grade C cam 20 minute sau până se rumenesc marginile.

Alte combinații pentru pizza (pasii până la ungerea blatului cu ulei de masline și sos sunt aceiași):
– legume la gratar inele de ceapa rosie, feta, mozzarella;
– prosciutto, mozzarella, rosii cherry, rucola (vegetariana, dar nu prea 🙂 );
– mozzarella, ricotta, pesto verde.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *