Cornulețe foarte fragede cu borș și untură

Cornulețe fragede, dar cele mai fragede

Mulți ani am evitat să mănânc sau să fac cornulețe cu untură și borș pentru simplul motiv că mintea mea nu era capabilă să îmi explice cum stă treaba cu untura într-un preparat dulce. Nici borșul în altă rețetă decât cea de ciorbă nu mă încânta dar… măcar nu era untură… Drept pentru care, ani de zile am încercat tot felul de fonfleuri franțuzite – bune de altfel, ce să zic… – dar niciuna nu avea gustul acelor cornulețe fragede din copilărie. Așa că m-am încumetat și am trecut la artileria grea, neaoșă și românească – cornulețele fragede cu untură și borș. O alegere cel puțin inspirată aș spune… Se fac extrem de simplu și sunt DELICIOASE.

Ingrediente:
– 300 g untură (eu cumpăr din supermarket un fel de tub cu untură, de 1 kg)
– 230 ml borș;
– 5 g sare;
– 3 g drojdie uscată;
– zahăr vanilat + esență vanilie;
– 600 g făină;
– rahat sau gem pentru umplutură.

Treaba e simplă odată ce ai la îndemână ingredientele.
Se topește untura (în castron la cuptorul cu microunde e cel mai simplu), apoi se adaugă borșul și se amestecă. Peste ele punem sarea, drojdia, zahărul vanilat (1, maxim 2 pliculețe), esența de vanilie și abia apoi făina. Se amestecă puțin cu mâna până se formează un aluat destul de moale dar care nu se lipește de mâini. Se lasă vreo 30 de minute și se taie rahatul în bucățele mici sau se scoate borcanul cu gem. 🙂

Pentru prelucrarea efectivă, se împarte aluatul în bile mai mici ce încap în palmă și se întinde o foaie subțire cam cât o farfurie întinsă – pentru artă și precizie puteți folosi farfuria să tăiați un rotund perfect. Apoi, acesta se taie în 16. Pe fiecare bucată se plasează rahatul sau gemul (foarte puțin ca să nu se scurgă în tavă și să devină un amestec de gem, aluat și arsură). Se rulează de la partea mai lată spre cea îngustă și se așează în tavă, pe hârtie de copt. Se bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180 °C și cam în 15 minute, atunci când cornulețele devin aurii, se scot și se pudrează cu zahăr pudră. Cam asta este tot. Pentru cele mai fragede cornulețe posibile zic eu că merită…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *