Râpa Roşie, Sebeş, Alba

Pe drumul ce leagă Sebeşul de Alba Iulia, e imposibil să nu iţi fi fost atrasă privirea de un deal roşiatic, straniu, orientat direct către şosea, ce parcă te cheamă să îl descoperi. După ce ai vizitat Biserica Evanghelică din centrul Sebeşului, unde te-au cam băgat în sperieţi garguii şi privirile lor pătrunzătoare,  e timpul pentru o gură de aer binemeritată.

Rapa Rosie_Sebes_Judetul Alba

Accesul spre Râpa Roşie e destul de simplu: din centrul oraşului, se apucă drumul spre Daia Romană pe care îl părăsim la stânga imediat ce am ieşit din oraş, în dreptul unităţii militare. De aici lucrurile sunt simple ca orientare dar devin puţintel mai complicate pentru maşină, noroc că mai avem de parcurs doar trei kilometri.

Pe scurt, la Râpa Rosie, avem de-a face cu: rezervaţie geologică din anul 1950, suprafaţă ocupată de 10 ha, altitudine între 300 şi 425 de metri.

Rapa Rosie_Sebes_Judetul Alba

Peisajul este unul ciudat, un amalgam de forme bizare, coloane, turnuri, piramide, toate de o culoare roşiatică nenaturală, în contrast cu împrejurimile pline de verdeaţă. Pietrişurile, nisipurile cuarţoase şi gresiile de aici sunt bogate în oxizi de fier, aceasta fiind cauza cromaticii deosebite a locurilor. Deşi accesibilă la prima vedere, după ce ai trecut cu ceva dificultate prin desişul de la baza pereţilor, odată ajuns la marginea râpei, îţi dai seama că lucrurile nu sunt chiar aşa cum credeai. Pereţii sunt destul de abrupţi şi friabili, astfel încât deplasarea trebuie făcută cu grijă şi în niciun caz aceştia nu trebuie escaladaţi, pericolul de accidentare fiind cât se poate de real.

Rapa Rosie_Sebes_Judetul Alba

Dacă te nimereşti în zonă în preajma zilei de 1 Mai, poţi să vânezi şi un concurs de aeromodele, Fun fo Fly, care se organizează anual de către pasionaţii domeniului. Şi dacă tot ai ajuns până aici merită şi o vizită la casa memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm, în drum spre care mai arunci încă o privire spre Râpa Roşie. De la depărtare, coloanele şi piramidele te duc cu gândul la o uriaşă orgă. Oare cum ar suna un concert de Bach cântat la aşa ceva?…  :-).

Rapa Rosie_Sebes_Judetul Alba

———————
Vezi şi:

Extern: Harta

3 thoughts on “Râpa Roşie, Sebeş, Alba

  1. Cea mai proasta idee. Drumul foarte prost. Si daca nimeresti si dupa ploaie cum am nimerit noi, risti sa ramai innamolit in craterele pline de apa si namol. O portiune de drum e semi pietruita cu pietre asvutite de risti sa faci si pana. Horror! Asa ca am vazut Rapa de la departare. Pacat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *