Transalpina, Lacul Gâlcescu și Pasul Urdele – Vf. Setea Mare, Parâng

Rămânem de data asta tot în Parâng, căci, după ce ne-am plimbat posterioarele pe Transalpina, merită să facem și puțină mișcare, dar de data asta pe propriile picioare. Pentru asta avem la dispoziție doua trasee relativ ușoare care au ca țintă atracția de top a munților Parâng: Lacul Gâlcescu (dupa unii merge și Câlcescu). Ambele trasee sunt de cca. 5 ore dus-întors și, sincer, necesită mai mult voință decât forță fizică.

Transalpina_Parang_Galcescu_Pasul_Urdele_Mohoru_Setea_Mare_006

Varianta de lucru Nr. 1 (zisă și Cruce Roșie)
Se coboară pe Transalpina dinspre Pasul Urdele către Obârșia Lotrului, până ce șoseaua trece peste Lotru, care Lotru izvorăște fix din Căldarea Gâlcescului. Se adaugă o cotitură la stânga, pe un drum forestier care urcă în lungul văii Lotrului. Se amestecă bine niște suspensii, bucșe, capete de bară, scuturi în noroi preț de câțiva kilometri buni, pană ce fie mașina, fie nervii cedează. Aici se trege pe dreapta și se abandonează mașina. Se pun bocancii în picioare și se pornește iar la drum: cu tot cu admirat de peisaj și poze, vreo trei ore la urcat + vreo două la coborâre. Ajunși sus se servește cu multă liniște, jnepeni, aer curat, peisaje, apă cristalină. Se poate condimenta la alegere cu o tură de lac și o cură de afine.

Transalpina_Parang_Galcescu_Pasul_Urdele_Mohoru_Setea_Mare_009

Varianta de lucru Nr. 2 (zisă și Bandă Roșie)
Se pornește fix din Pasul Urdele. Se mixează zdravăn cu o urcare la fel de zdravănă, spre vest, până pe culme, spre vârfurile Iezer și Mohorul. Se trece de Pleșcoaia, se mai pune o gură de apă înaintea urcușului spre varful Setea Mare și se face o mare pauză, cu picioarele atârnând înspre Căldarea Dracului.Transalpina_Parang_Galcescu_Pasul_Urdele_Mohoru_Setea_Mare_016

Se servește fie cu o priveliște spre vest până spre Coasta lui Rus și Parângul Mare, fie cu Lacul Gâlcescu văzut de data asta de sus împreună cu Lacul Vidal si Lacul Păsări.

Poftă mare… (de plimbare).


———————-
Vezi şi:
Cârtiţa: Transalpina (DN67C, Novaci – Obarșia Lotrului -Sebeș)
Extern: Harta

 

One thought on “Transalpina, Lacul Gâlcescu și Pasul Urdele – Vf. Setea Mare, Parâng

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *