Cheile Nerei (Podu Beiului – Canton Damian – La Carlige- Catunul lui Vogiun – Lacul Dracului)

Hop si partea a doua din Cheile Nerei, cu traseul principal, intre Podu Beiului si Lacul Dracului. Ce e drept, in amonte, cheile incep din Sopotu Nou, dar portiunea dintre Sopotu Nou si Lacul Dracului nu este asa de pitoreasca precum restul cheilor si nici nu e parcursa asa des de turisti. Spectacolul adevarat este aici, intre Podul Beiului si Lacul Dracului.

Stiam ca traseul este de cca 5-6 ore dus si 5-6 ore intors dar am hotarat sa nu ne mai complicam cu intoarcerea prin Carbunari ci sa “bagam forja” 12 ore. Zis si facut, pe 13 august, plecam din Canton Valea Beiului cu noaptea in cap, asa, lejer pe la 10 dimineata :-))) si cam pe la 11 intram pe traseu, la Podu Beiului.

Dupa o ora trecem de Canton Damian (la care, Slava Cerului, nu se mai poate ajunge cu masina din cauza unor torenti care au rupt drumul forestier) si dupa inca o jumatate de ora ne intalnim in sfarsit cu adevaratul peisaj de Cheile Nerei, in zona “La Carlige”: pereti de stanca ce cad in apa si in care sunt sapate numeroase tuneluri de trecere.

De aici, din zona “La Carlige”, Cheile Nerei au devenit drog – nu ne mai venea sa ne oprim; peisajul se schimba la fiecare cotitura a raului si ne indemna parca sa continuam. Dupa 6 ore am ajuns la Lacul Dracului. Am papat ultimi biscuiti si doua mere, ca de, bagajul a fost unul micut, am bagat aparatul foto in rucsac, ca sa nu mai pierdem timp pe traseu si am facut țuști, 5 ore inapoi spre Canton Damian si Podu Beiului.

Sa nu uitam:
– 1) pentru cei care vor sa faca traseul de Cheile Nerei cu cortul, o zona excelenta de campare este la Salasul lui Vogiun, unde ai amenajat loc special de pus cortul si esti primit cu bratele deschise, cu o vorba buna, cu tuica, miere si alte produse din gospodaria omului. Stim asta din sursa sigura. Rugam pe aceasta cale sursa sa comenteze la cele spuse mai sus 🙂
– 2) tot in zona Salasului lui Vogiun se afla si Izbucul Iordanului: pe bune, cea mai buna apa bauta vreodata de Cartita. Si nu suntem singurii care au spus asta.
– 3) si inca o data, tot in zona pasarelei spre Vogiun, poti sa culegi oregano (Origanum vulgare) – numai bun de pus la uscat si folosit acasa la mancaruri sau poti sa te pui pe mancat mure pe saturatelea.

Gata !

Prima parte a turei de Cheile Nerei, mai precis portiunea “La Tunele”, o gasesti aici: Cheile Nerei – La Tunele.

11 thoughts on “Cheile Nerei (Podu Beiului – Canton Damian – La Carlige- Catunul lui Vogiun – Lacul Dracului)

 1. Eu fac traseul de2 sau 3 ori pe an si nu ma satur de frumusetea lui.Traseul se poate face si pe etape cu cortul daca ai timp.Sînt multe fenomene de relief de care nu ai spus de exemplu podul natural .

  1. Fain, de 2-3 ori pe an. Tare mi-ar placea sa mai ajung prin zona in 2018, poate chiar la un rafting. Asa este, sunt multe de spus despre zona – atat cheile Nerei cat si imprejurimi.

 2. Buna… Daca imi permiti o sugestie…. Pentru ca descrierea sa fie completa, materializeaza traseele pe harti sau macar schiteazale in contextul unor elemente principale de pe o harta…

  1. Salut Sile. Sugestia e binevenita insa e mai greu cu timpul pentru postari mai amanuntite. O sa incerc pe viitor sa dau mai multe detalii legate de acces. La unele postari am reusit sa mai pun si cate o harta 🙂

 3. Salut. De unde porneste mai exact traseul ? Am vrea sa mergem pe el, si sa stim pe unde ar fi mai ok sa cautam ceva cazare in zona. Multumesc.

  1. Buna Diana. Traseul porneste fix de la Podul Beiului. Legat de cazare, in Sasca Montana sau Sasca Romana sunt cateva pensiuni, dintre care unele chiar frumoase. Recomand pensiunea Cheile Nerei din Sasca Romana.

 4. Salut..
  vreau si eu sa fac traseul podul bei – lacul dracului dar cu bicicleta.. ce zici, se poate?..sunt mai multe tronsoane in care trebuie sa o iei la pas sau ?
  Mersi!

  1. Traseul se poate face doar la pas. Exclus cu bicicleta daca nu vrei sa o cari 90% din traseu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *