Rezervatia de bujori de la Greci – Muntii Macinului / traseul Cozluk

Vreo doi ani la rand am incercat sa vedem poienile cu bujori din Muntii Macin insa nu ne-a iesit pasenta, fie am ajuns prea devreme si bujorii nostri erau doar boboci, fie am ajuns prea tarziu si erau de mult trecuti si scuturati. Asta pana in luna mai anul acesta, cand visul a devenit realitate: ne-am nimerit fix cand bujorii erau maxim infloriti iar poienile erau de un rosu aprins, mai-mai de ziceai ca au luat foc.

Ca sa ajungi la bujori si sa nu ii cauti pana se ofilesc :-), trebuie sa urmezi traseul Cozluk ce porneste din satul Greci. Traseul circuit (punct rosu) are o lungime de 16 kilometri, si urca pe versantul vestic al Muntilor Macin. Traseul se poate scurta cu cativa kilometri buni pentru ca, din satul Greci, prima portiune din traseu, care urmareste conturul muntelui pana la intrarea efectiva pe poteca de padure, se poate parcurge si cu masina.

In plus, ca multe alte trasee din Muntii Macin, care sunt perfecte pentru practicarea cicloturismului, traseul Cozluk este ideal pentru o tura de-o zi cu bicicleta. Drumul este superb, padurea de stejari si tei este deasa, iar poteca este usoara pentru ca, de cele mai multe ori, urca pe vaiugi sau drumuri forestiere (vezi cum arata drumurile in  articolul cu Muntii Macin de aici).

Dupa un urcus lejer in care bujorii apar sporadic, brusc te nimeresti intr-un adevarat lan cu bujori. Nu stii unde sa te uiti mai repede si nu iti vine sa crezi ca esti la munte. Parca esti intr-o gradina cu bujori plantati special de cineva ca sa iti bucure privirea.

Am vazut asa ceva doar in Muntii Macinului si garantam ca merita drumul pana acolo chiar si numai pentru asta. Perioada in care bujorii sunt infloriti difera destul de mult si este puternic influentata de temperaturile din timpul primaverii. Cel mai bine e sa incerci sa mergi undeva la inceput de mai. Si chiar daca nu ii prinzi infloriti de prima oara, mai ai o sansa…anul urmator. Noua ne-a luat trei ani ca sa reusim sa ii prindem infloriti. Dar nu ne-am lasat si ne-am luat revansa cu cateva sute de poze 🙂

Bujorul romanesc (Paeonia peregrina var. romanica) este o specie rara, ocrotita de lege in Romania, care se intalneste numai in padurile din zona Dobrogei (intre Tuzla si Mangalia, Babadag, Niculitel, Baia si insular in Muntii Macinului).

 

 

Cartitoii iti recomanda si: Lacul Iacobdeal Turcoaia; Muntii Macin Dobrogea de Nord

11 thoughts on “Rezervatia de bujori de la Greci – Muntii Macinului / traseul Cozluk

 1. Cu multi ani in urma,i-am intalnit infloriti in prima decada a lui mai-in padurea de la Babadag.Am plecat din Dobrogea de multa vreme ,dar nu i-am uitat !

 2. Se mai găsesc bujori şi ceva mai sus, spre Ţuţuiatu. Dar mai puţini.
  Recomandarea mea ar fi să scoţi formularea cu “buchetul de bujori” de la începutul articolului. S-ar putea ca mulţi să nu înţeleagă metafora şi să nu priceapă din pozele tale că bujorii NU se rup.
  Din păcate am văzut în fiecare an indivizi plecând cu câte un braţ de bujori din Măcin. Şi nicăieri pe acolo nu scrie că este o specie protejată.
  Drumuri faine să aveţi!

  1. Buna Mihaela,
   Da, asa este, din pacate prea multa lume pleaca cu buchetul de flori acasa… narcise, bujori. Poate o sa invatam candva ca e mai bine sa plecam doar cu fotografii iar tot ce merita sa lasam e doar urma pasilor. Drumuri faine si tie!

  1. Buna Natalia,

   Traseul se poate face intr-o zi, cu plecare din Greci. Se poate merge cu masina sau cu bicicleta si mai aproape de intrarea in traseu – din Greci se merge spre SE, pe la baza mumtelui, pana in zona La Stejar / Cheile Chediului, de unde incepe traseul. Traseul aproximativ pana la poiana cu bujori

 3. hei, uite ca pe astia nu-i stiam 🙂
  pana acum i-am descoperit pe cei de la Enisala si de la Slava Rusa, dar la Greci am in plan 23 mai asa ca nu cred ca-i mai prind.
  mi-i pun pe lista de vizite pentru primavara viitoare 😉

  ca perioada de inflorire, depinde mult de caldura si de cat soare au bujorii; din experientele mele de pana acum, primele 2 saptamani din luna mai sunt cele mai sigure ca sa ii gasesti in toata splendoarea

  1. Buna Diana,
   Noi i-am nimerit abia in al treilea an dar a meritat. E putin la risc… dar daca nu ar fi la risc nu ar mai fi atat de frumos, nu?

  1. Depinde de vreme si de cat de calduroasa e primavara. Nu au o data fixa de inflorire si tocmai de aceea e destul de greu sa ii prinzi infloriti pe toti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *