Tropaeum Traiani, Adamclisi

…eheee, e cu cântec mare aici 🙂

Nenea Decebal, după atacul romanilor lu Moş’ Traian din 101, şi-a zis el în barbă: “Las’ că-ţi arăt eu.” Şi aşa, în timp ce romanii îşi făceau de treabă prin Banat, el îşi uneşte forţele cu burii şi sarmaţii şi trece Dunărea în sudul ei, înaintând prin Dobrogea.

Aici se pare că a avut loc o mare bătălie, din care romanii, deşi au câştigat, au ieşit şifonaţi rău de tot (evaluările specialiştilor spun că ar fi pierdut cam 3800 de oameni).

Victoria din Dobrogea (alte surse vorbesc despre victoria grea de la Tapae) trebuia marcată şi astfel Traian hotărăşte să înalţe un monument triumfal: Tropaeum Traiani. Vestigiile monumentului au fost ulterior denumite de populaţia de origine turcă Adamclisi (Adam Kilisse – Casa lui Adam – “Biserica Omului”).

La Adamclisi poţi ajunge dinspre Cernavodă (prin Aliman şi Ion Corvin), dinspre Basarabi (prin Cobadin) sau din Constanţa (prin Negru Vodă şi Cerchezu). Ajuns la monument, îţi dai seama (înainte de a citi plăcuţele informative) că ceea ce vezi nu este original (nu e de marcă :-)). Ce să mai…, recunoşti imediat, cu ochiu’ de mare artist, că ceea ce vezi nu are cum să fie mâna lu’ nea Apolodor din Damasc :-). Pentru că aşa şi este. Monumentul, replică a celui original, este o construcţie circulară, cu trepte la bază, având un diametru de 30 de metri. În zona mediană se aflau 54 de metope (asemănătoare cu ce găsim pe Columna lui Traian) care redau luptele de atunci.

Şi dacă tot ai ajuns aici, trebuie neapărat să dai o fugă şi în centrul localităţii Adamclisi, să vizitezi muzeul, special construit pentru a adăposti piesele originale ale monumentului (ce s-a mai putut recupera) şi alte obiecte descoperite în cetatea Tropaeum Traiani (în apropierea localităţii; şi ea merită o vizită).

Ca fapt divers, ghizii spun că refacerea monumentului a început în 1974 şi durat 3 ani, cam tot atât cât le-a luat romanilor să îl ridice de la zero. Mă întreb azi cam cât ar dura… 🙂
———————–
Vezi şi:
Toprural-De văzut, de făcut: Vama Veche
Toprural-Cazare: Camping Cortina Gate -Vama Veche
Extern: Harta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *