Palatul Stirbei, Buftea – perfect pentru o plimbare de primavara

Palatul Stirbei din Buftea… o destinatie de weekend perfecta pentru primavara care o sa vina… inca o data :-). Asta este… e o primavara mai speciala… vine pe bucati 🙂

Si daca vrei sa te bucuri de noua primavara cu o plimbare prin parcuri atunci pragateste-te… trebuie sa ai nervi tari, la ce balamuc si aglomeratie o sa fie, ca de, toata lumea vrea soare si caldura. Solutia e simpla: iesi din Bucuresti. Nu trebuie sa te duci la munte – zapada se topeste iar primavara e inca departe. Merita insa sa dai o tura prin imprejurimile Bucurestiului. Poti sa alegi unul din “Traseele Turistice Ecumenice”  (suna tare nu? :-))… a fost un parteneriat RATB cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului… au scos chiar si pliante…moaaaa) care au ca destinatie manastirile din apropiere (gen Ciorogarla-Samurcasesti, Comana, Pasarea, Cernica, Caldarusani sau Balamuci) sau cele doua palate din nord, de la Mogosoaia si Buftea.

Palatul Stirbei - Buftea

Am bautut mai toata tara dar Palatul Stirbei de la Buftea l-am descoperit abia in primavara trecuta. Sa ne fie rusine ! E un loc superb unde poti sa petreci de minune o dupa-amiaza linistita, fie ca te plimbi prin parc, imprejurul lacului, ori ca stai la terasa si bei o bere sau papi ceva. De ajuns, se ajunge destul de usor pentru ca Palatul Știrbei din Buftea este situat la 20 de kilometri de Bucuresti. Poti sa mergi atat cu masina cat si cu transportul in comun (linia 460 – LarometOrasul Buftea). Garantat, noi mai mergem inca o data primavara asta mai ales ca parcul este plin de branduse si viorele iar lacul din mijlocul padurii (artificial ce e drept) este unul extrem de pitoresc, adpostestind si cateva exemplare de rate si gaste salbatice. Tare fain este si podul de peste lac, realizat din lemn masiv. Acesta este recent realizat si nu are legatura cu domeniul Stirbei – e o “mostenire” lasata acum cativa ani de o echipa de filmare care a folosit lacul ca decor.

Elementul central al ansamblului din Buftea este, evident, cladirea palatului. Barbu Dimitrie Știrbei, domnitor al Țării Românești a început în 1850 construcția palatului de la Buftea ca o culă, prevăzută cu două tuneluri de ieșire în caz de primejdie. Urmașii săi au adăugat acestei clădiri încă două etaje și i-au adus o serie de modificări importante, în ton cu moda arhitectonică a acelor ani, și anume stilul Tudor. Palatul a fost terminat, în linii mari, de fiul său Alexandru B. Știrbei, în 1863.

Palatul Stirbei - Buftea

Mult mai frumoasa decat palatul ni s-a parut insa Capela Sfanta Treime. Situata putin mai departe de palat, peste micul lac artificial, capela impresioneaza prin arhitectura in stil neogotic. Din pacate o asemenea bijuterie arhitectonica este lasata in paragina si se degradeaza pe zi e trece. Trist dar adevarat.

Capela Stanta Treime - Palatul Stirbei - Buftea

Capela familiei Stirbei a fost construita între anii 1850-1890 în stil neogotic, după proiectul arhitectului austriac baron Theophil von Hansen, de origine daneză, cu altar și gropniță, în care se găsesc mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei Voievod, al prințului Barbu Alexandru Stirbei și ale rudelor acestora. Din pictura executata în 1890 de Gheorghe Tattarescu, rudă cu familia Știrbeilor, au mai rămas doar fragmente din pictura Maica Domnului cu Isus în brațe, restul picturilor și textul “Acest sfânt lăcaș fondat de Vodă Barbu Știrbei și soția sa Elisaveta s-a terminat de fiul lor Alexandru Barbu Știrbei în anul 1890”, fiind pierdute.

Capela Stanta Treime - Palatul Stirbei - Buftea

Plimbarea prin parcul Palatului Stirbei iti mai rezerva inca o surpriza placuta ochiului. Un turn de apa tare fain ca infatisare, ceea ce nu e de mirare, dat fiind faptul ca a fost proiectat chiar de Anghel Saligny. Situat în partea de nord-est a parcului, castelul a fost construit in anii 1920 pentru a inmagazina apa necesara domeniului familiei Știrbei. Castelul are o arhitectură specifica vremii sale, fiind decorat cu elemente clasicizante, care fac ca, dintr-o construcție cu funcțiune strict utilitara, acesta sa devina un obiect de interes arhitectural.

Castelul de apa - Palatul Stirbei - Buftea

Palatul Stirbei - Buftea

Ca sa nu o mai lungim prea mult nu mai spunem decat ca merita sa dati o fuga pana in Buftea la Palatul Stirbei. Garantat o sa va placa.

Nu uita sa urmaresti Cartitoii si pe Facebook sau prin RSS.

2 thoughts on “Palatul Stirbei, Buftea – perfect pentru o plimbare de primavara

    1. Buna Anda,
      Da, ai dreptate. Potentialul nu este valorificat la maxim. Din contra, valori arhitecturale sunt lasate in paragina – mai ales Capela Sfanta Treime. Este pacat, dar tocmai asta este rolul nostru. Sa aratam cate lucruri / locuri frumoase avem. Doar prin constientizare se va putea schimba ceva… in vietile viitoare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *