Lacul Iacobdeal, Turcoaia – Muntii Macin

Lacul Iacobdeal – sau cum ai parte de peisaj cu iz “glaciar” fix in Dobrogea, la o aruncatura de bat de Dunare. Uite ca se poate. Nici nu mai trebuie sa urci pana sus in Fagaras ori Retezat :-)). Trebuie doar sa ajungi in Muntii Macin.

Lacul Iacobdeal - Turcoaia - Muntii Macin

 

Lacul Iacobdeal - Turcoaia - Muntii Macin

In cariera de granit din dealul Iacobdeal (sat Turcoaia) o sa gasesti un lac unic in tara. Localnicii ii spun simplu –  “La Fantana” si il folosesc mai ales cand vin vara cu vitele la adapat. Lacul Iacobdeal s-a format intr-o cuveta rezultata in urma exploatarii de granit, atunci cand excavatia a ajuns la nivelul unui strat acvifer (mai pe romaneste – panza freatica) cu un debit bogat. Lacul este izolat de orice retea hidrografica, fiind alimentat in principal de izvoarele subterane la care se adauga in mica parte alimentarea cu apa rezultata din ploi si topirea zapezii (alimentare pluviala si nivala). Peisajul te duce insa cu gandul la un lac glaciar, asta mai ales datorita peretilor din roca masiva care strajuiesc lacul dar si a”culmilor montane” din planul doi. Peisajul este completat si de “grohotisul”  tipic muntilor inalti , aici rezultat din sparturile de granit de la exploatare.

Localnicii folosesc lacul pentru adapat vitele - Lacul Iacobdeal - Turcoaia - Muntii Macin

Ne tenta si pe noi o baie in lac, asa cum vazusem in poze, ca se poate face. Vremea era perfecta – ne coceam de caldura. Pofta ni s-a taiat insa destul de repede cand la malul lacului a aparut una bucata cireada de vaci puse pe baut apa. Spectaculul schimbului de fluide (de ambele parti) intre lac si cele cateva zeci de cornute ne-a taiat brusc pofta de baie in lac. Ne-am multumit cu peisajul incredibil si cu o tura de lac. Interesanta este si grota (artificiala si ea) care strabate malul stancos din est si care ajunge pana la apa.

Grota artificiala in malul estic - Lacul Iacobdeal - Turcoaia - Muntii Macin

Accesul spre lac nu este greu, insa odata ajuns in zona carierei, lacul nu se lasa gasit asa de usor printre zecile de drumuri de exploatare. Noi am “balaurit” prin cariera vreo jumatate de ora pana sa dam de el. Pe pe DN 22D, pe la jumatatea distantei dintre pasul Priopcea si intersectia cu drumul ce se desprinde spre satul Greci, se face stanga (vest) spre satul Turcoaia, iar din drumul spre sat se ia ca punct de reper zona lateral stana a exploatarii si in urmatoarea intersectie mare se face stanga pe un drum de exploatare (care pe prima portiune are dale de beton).

Pereti abrupti de granit - Lacul Iacobdeal - Turcoaia - Muntii Macin

Nu uita sa urmaresti Cartitoii si pe Facebook sau prin RSS.

Cartitoii iti recomanda si:
Rezervatia de bujori de la Greci – Muntii Macinului / traseul Cozluk
Munţii Măcin, Dobrogea de Nord
Munţii Măcin, Culmea Pricopanului, Vârful Tutuiatu (Greci)

 

6 thoughts on “Lacul Iacobdeal, Turcoaia – Muntii Macin

  1. O zona minunata, unica. Am fost pentru prima data acolo si am ramas surprins sa gasesc atata lume. Va invit sa admirati locatia dintr-o perspectiva unica.
    Zile de vara la Iacobdeal 🙂

  2. cum ma, n-ati mai facut baie pt ca au baut apa niste vaci? eu cred ca sunteti niste fricosi si doar aveati nevoie de un motiv. asa oameni de apartament ce sunteti

  3. Vaaai, ce frumos l-ati prins! Minunate fotografii! In martie, anul acesta, nu era la fel de pitoresc, dar tot ma bucur ca l-am vazut. L-am gasit cu ajutorul gps-ului 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *