Cum scoti o capusa ? Simplu – cu un bat de chibrit !

Experienta Cartitei cu CAPUSELE – bine de stiut si de spus si altora !
Acum un an vs. weekendul trecut  CUM SCOTI O CAPUSA…

Acum un an, la intoarcerea dintr-o tura prin Buila-Vanturarita, Raluca a avut “bucuria” sa gaseasca in piciorul ei un oaspete nedorit – una bucata capusa, infipta zdravan.
Asa ca la 1 noaptea da-i si cauta pe net cum se scoate capusa: arunci benzina pe ea si ii dai foc, tai piciorul cu totu’, ii dai cu untura si astepti sa se sufoce sau sa moara de kilogramele in plus, te parlesti cu bricheta pana nu mai poti… si lista poate continua. Cel mai enervant este ca pur si simplu nu poti sa extragi capusa fara sa o rupi – risti sa ii ramana capul infipt in piele sau sa o storcesti si toate “zemurile” din ea sa intre in corp… ceea ce nu e bine :-)))

Acum un an am facut asa: – am omorat capusa cu acetona (un tampon demachiant imbibat in acetona);
– am extras capusa cu mana. Se prinde capusa intre unghii, si, fara sa strangi, o rotesti ca si cand ai scoate un tirbuson dintr-un dop… rotesti si tragi usor in acelasi timp. 
Duminica ce tocmai a trecut (la fix un an dupa Buila), in Piatra Craiului, Cartita, mai precis tot Raluca, a avut placerea sa mai cunoasca o capusa infipta in piciorul ei. De data asta am procedat altfel si, INCREDIBL, a functionat. E plin netul de povesti cum ca poti sa scoti capusa cu fosforul de la betele de chibrit, asa ca a mertitat sa incercam. Trebuie spus ca betele de chibrit, asa cum le cunoastem noi, NU au fosfor in gamalie ci un amestec bazat pe cloratu de potasiu. Fosforul (fosfor rosu) este in amestec pe cutie… scaparatoarea  Cu toate astea a meritat sa incercam…

Am facut cam asa:
– am luat una bucata bat de chibrit si am rontzait putin materialul gamaliei (Am rontzait pt ca aveam la noi niste chibrituri mai speciale primite de la un prieten bun… chibrituri rezistente la umezeala… care au gamalia tratata si imbracata intr-un fel de glazura / lac protector);
– amestecul saliva + gamalie faramitata l-am aplicat in jurul capusei si putin pe ea;
– dupa 15-20 secunde capusa a dat semne de voiciune si a bagat in marsarier;
– dupa ce a iesit de tot… nu mai spunem ce soarta a avut capusa

Treba cu boala Lyme (borrelioza) e reala dar, sincer, ai sanse mai mari sa te calce masina pe trecerea de pietoni decat sa iei boala. Ca masura de precautie, tratamentul consta dintr-o doza unica de 200 mg doxicilina. E bine totusi sa te vada si un medic, mai ales daca in zona muscaturii, apare o pata rosie care se mareste concentric. Pata poate sa para si dupa 3 saptamani – o luna. Dar cum spuneam sansele sunt fooooaaaarte miiiiiici. Asa ca mai bine KEEP CALM and CARRY ON cu iesitul in natura.

9 thoughts on “Cum scoti o capusa ? Simplu – cu un bat de chibrit !

  1. Pingback: Capusele
  2. IN NICI UN CAZ SA NU “TRATATI” CAPUSA CU SUBSTANTE CHIMICE SAU SA O AGRESATI FIZIC prin CALDURA SAU STRIVIRE !!! NICI ACETONA, NICI ALCOOL.. ESTE CEL MAI SIGUR MOD DE A VA INFECTA, pt ca in mod sigur capusa agresata va fi stimulata sa vomite (sa-si goleasca intestinul) prin gaura muscaturii din piele, iar microbul Borellia traieste exact in intestinul capusei ! Nu va luati dupa toate sfaturile si “experientele” date de neavizati ! SINGURA metoda de indepartare in siguranta a capusei este cea cu penseta (cele speciale pt capuse sunt de vanzare in farmacii) sau intr-un serviciu de Urgente: se apuca insecta de cap, cat mai aproape de piele, tragandu-se FARA BRUSCARE si ferm, dintr-o singura miscare, FARA ROTIRE ! Este exact contrar a ceea ce ati putut citi in postarile de mai sus !

    1. Pensete, cumparati pensete… si analize de laborator. Si stress, mult stress. Sa fim seriosi. Capusele au existat si pe vremea bunicilor nostri. Si ei stateau toata ziua cu picioarele prin ierburi, nu ca noi, o zi pe saptamana in parculet. Si nu faceau atatea boli. Evident, e o industrie legata de capuse. De ce sa nu o sprijinim. Hai sa fim seriosi si sa nu ne mai panicam. Maine, poimaine luam ebola si malarie de la tantari.

  3. nu o mers deloc treaba cu batul am asteptat cateva minute si degeaba pana la urma am extraso cu penseta fara sa se rupa…

    1. Da, am mai auzit si la cativa prieteni ca nu a mers treaba. La unii merge, la atii nu… depinde in ce toane e capusa :-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *