Ziua Mondiala a Donatorului de Sange – Cine are carnetel ?

Pe 14 iunie, Cartita se mandreste cu carnetelul ei 

Azi este Ziua Mondiala a Donatorului de Sange iar Cartita este fan al donarii de sange.

E un sentiment unic sa stii ca sangele tau poate salva o viata (desi sangele donat va fi descompus si poate fi folosit pana la 3 persoane diferte). Poti sa ajuti pe cineva sa traiasca asa cum si tu, in caz de nevoie, vei primi sangele si ajutorul altcuiva.
Carnetul-donatorului-se-sange---Ziua-mondiala-a-donatorlui-de-sange


Stiai ca in anul 2012, în Romania doar 1,7% din populație a donat sange, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania, sau 4% în Ungaria? Astfel, în țara noastră se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65% din totalul necesar. Asta spune destul de multe despre noi.

Iar treba cu donatul nu e chiar asa de inspaimantatoare. Pana la urma, genetic suntem facuti sa pierdem sange… omul pesterii, vanatoare, razboaie, chestii d-astea. In plus, mai e si benefic pentru organism – trezeste din amortire maduva osoasa, reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare si al hemocromatozei (o afectiune cunoscuta pentru nivelul ridicat de fier in sange).

+ Te face sa te simti bine. Dupa donare ai o senzatie similara celei cu un post de cateva zile. Te simti usor, relaxat si ai o senzatie generala de bine.

Sfatul Cartitei pentru viitorii donatori – in momentul donarii incearca sa te concentrezi la orice altceva decat la actul donatului in sine. De exemplu eu (1/2 masculina a Cartitei) am avut noroc de o asistenta draguta si cu un halat destul de mulat asa incat a fost usor sa ma gandesc la altceva :-))) Iar pentru fete, garantat trebuie sa fie si un doctor / rezident interesant prin zona, ca sa numai spunem ca donatul de sange este modul cel mai rapid de a slabi cu pana la 450g :-)))

Nu uita ! Sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti !

In luna iulie Cartita e hotarata sa mai scape de ceva sange.
O sa dam de stire si poate ne bagam la o intalnire de donat, pentru cei de prin Bucuresti 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *