Gata, am dat start la sezonul de socata… Pai de ce sa bei toate balariile pline de alte zeci de balarii si formule chimice cand poti sa te racoresti lejer cu o socata, dulce-acrisoara, parfumata si rece? O bolta de vita de vie mai lipsete, un scaun simplu de lemn si o palarie de paie… aaa, si un munte pe aproape 🙂
Si nu e deloc complicat sa faci socata. Poate cea mai complicata faza din tot procesul e sa faci rost de un borcan mare de 12 litri. Asta face treaba cea mai buna – e multifunctional si tare bun la casa omului 🙂 Simplu – iarna gogonele, vara socata.
Dupa ce te-ai convins ca ai in ce sa faci socata (exclus stil “lasa ca fac eu in bidoane de 5 litri” sau alte idei crete) treaba este extrem de simpla. Evident iti misti posteriorul si culegi ceva soc, fara praf si plumb pe el, de undeva din afara orasului. Pentru cei lenesi exista si varianta numita piata.
Reteta de socata probata de vreo 5 ani incoace e cam asa (pt 12 litri):
– se taie pe jumatate si se storc vreo 8-10-12 lamai. In borcan intra sucul + jumatate din cojile ramase;
– se pun 10-12 palarii mari si frumoase de soc. Faza cea mai tare e ca socul merge atat proaspat cat si uscat – socata iese la fel de buna;
– 1,2 kg zagar sau 600 g miere + 600 g zahar… sau alta combinatie care sa dea cam 1,2 kg la sfarsit;
– se umple borcanul cu apa;
– ca sa nu balesti si sa mori de pofta langa borcan timp de o saptamana mai pui si 10 g de drojdie proaspata, incat socata o sa fie gata in 3-4 zile. E OK drojdia – e vraja ca ii schimba gustul ori te strica la stomac. Ba in plus, dupa ce ai pus la socata, baga si in gura un coltisor de drojdie – face bine;
– amesteci bine cu o linguroaie de lemn ca sa se dizolve zaharul si/sau mierea;
– acoperi cu o farfurie ori strachiniaoara si muti borcanul pe balcon sau undeva la soare;
– dupa o zi scoti cojile de lamaie – e ok, gata, au dat destula aroma. Daca uiti de ele o sa iasa putin prea amara;
– amesteci energic o data pe zi;
– mai gusti si tu din ea si vezi daca ii mai trebuie lamaie ori zahar – fiecare cu gusturile lui.
Dupa 3-4 zile, cand o vezi ca bolboroseste, pregatesti frumos sticlele de plastic, eliberezi frigiderul si te ingrijesti ca la congelator sa ai cuburi de gheata. Simplu?
One thought on “Reteta de socata”