Băile Tuşnad (iarna)

Cum e vara, cand te prelingi pe asfalt şi curg apele de pe tine de zici că eşti Niagara şi te gândeşti: “mamă-mamă, să fie acum miezul iernii, aşa puţin, juma’ de oră numai…”. Dar şi cu iarna asta lucrurile nu sunt clare, pentru unii poate să pară caldă, iar pentru alţii tare friguroasă mai e.

Dacă vrei frig iarna, dar frig, nene, nu glumă, atunci locul este perfect. Aşa, cu puţin noroc, -25 de grade noaptea şi spre dimineaţă, şi un -18 grade ziua, sunt destul de des floare la ureche aici.

Noroc că ai cum să te încălzeşti ziua, căci deşi pare la fel de “moartă” ca şi alte staţiuni de pe la noi, o să descoperi uşor că ai chestii de făcut în Băile Tuşnad iarna. Poţi să bagi un ski, pe pârtia nou amenajată de la capătul nordic al staţiunii, cam abruptă însă ca să fie bună şi pentru începători, sau poţi să îţi rupi gâtul şi genunchii pe la patinoarul amenajat în apropierea Hanului Secuiesc.

 

Dacă vrei să rămâi tot prin preajma staţiunii, poţi să faci o excursie de o oră şi jumătate (2 ore şi jumătate dus-întors) până pe Piatra Şoimilor, de unde ai o privelişte frumoasă asupra staţiunii şi a munţilor ce o înconjoară, iar traseul până aici este şi o lecţie despre natură. Fiind o arie naturală protejată, zona a beneficiat şi de un program prin care s-a reuşit amenajarea unui traseu tematic, cu panouri informative despre floră, faună şi cadrul natural.

Şi dacă vrei să ieşi din staţiune, lacul Sfânta Ana te aşteaptă, fie mergând pe jos (traseu de cca 2 ore), fie cu maşina, drumul fiind în permanenţă deszăpezit. O plimbare sau un săniuş pe serpentinele ce coboară până aproape de lac sunt numai bune ca “aperitiv” pentru vinul fiert sau cafeaua fierbinte care te aşteaptă să le savurezi sus, la intrarea în zona protejată.


————————
Vezi şi:
De văzut, de făcut: Lacul Sfânta Ana (iarna), Cetatea Balvanyos,
Papa: Hanul Secuiesc-Băile Tuşnad
Extern: Harta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *