Biserica Rupestră de la Şinca Veche, judeţul Braşov

Dacă te lași dus de curiozitate până la Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche vei vedea că este un loc învăluit în mister, care merită vizitat. Cunoscută și sub numele de „Templul Ursitelor”, mănăstirea e așezată la poalele Munților Făgăraș și Perșani, în depresiunea Făgăraș, la doar 45 de kilometri distanță de Brașov și puțin mai mult de 20 de kilometri de orașul Făgăraș.

Odată ajuns aici, descoperi un loc bine îngrijit și pus la punct, organizat în jurul bisericii subterane. Este o foarte bună punere în practică a expresiei “omul sfințește locul”… De ce zic asta? Doar cu câteva ocazii am văzut oameni care își dau seama de valoarea și importanța unor locuri din țara asta și au făcut tot ce le-a stat în putință să îl pună în valoare, să scoată perla din scoică, dacă putem spune asa. Asta se întamplă și aici, la Șinca Veche. Fundația Ortodox-Culturală “Maica Sfântă – Bucuria Neașteptată” a luat în concesiune de la Primăria Șinca Veche acest loc cu totul special și l-a amenajat așa cum rar am mai văzut pe meleaguri mioritice. Biserica rupestră a fost acoperită cu bârne peste care s-a așezat o folie care împiedică intrarea apei în grotă, întreg peisajul exterior a fost amenajat cu alei pietruite, garduri din nuiele de alun, frumos îmbinate, bănci pentru turistul venit pentru reculegere ori pentru o scurtă vizită, curățenie, coșuri de gunoi și o anumită unitate arhitecturală care lipsește cu desăvârșire în multe din zonele turistice din țara noastră, fie ele religioase sau laice.

Laitmotivul acestui loc e dat de gărdulețele din nuiele de alun, care însoțesc și delimitează toate aleile, și care sunt folosite și pentru a masca divese elemente ale construcțiilor, pentru a nu rupe linia generală a peisajului.

În biserica săpată în stâncă, nu ai cum să nu fii impresionat de clopotnița naturală, un horn săpat în roca moale, care lasă să intre în grotă câteva raze de soare și despre care se spune că focalizează energiile pozitive, de încăperile săpate în gresie împreună cu ferestrele și galeriile de acces, de răcoarea și liniștea binefăcătoare. O mare parte din misterul locului se datorează și originii încă incerte a lăcasului precum și arhitecturii bizare a acestuia. Biserica are două altare, ceea ce face pe mulți să susțină că nu are o origine creștină.

Oricând ar fi fost săpată această mănăstire, un lucru este cert, a servit dintotdeuna ca loc de reculegere, adăpost și rugă pentru călugarii care au găsit aici un loc retras de agitația “civilizației”. Și ca să poată avea grijă de acest loc, cei de la fundație, au construit puțin mai sus, accesibil pe aceleași cărări șerpuite și încadrate de nuiele de alun, o mănăstire cu toate cele trebuincioase, nu în stilul tradițional de biserică ortodoxă, ci sub forma unei case de lemn susținută de piloni, care dispune atât de spațiu destinat rugăciunii cât și de spații necesare traiului măicuțelor de aici, cu bucătarie, cameră de oaspeți dar și cu un centru de creație pentru reînvierea meștesugurilor tradiționale. Mănăstirea are numele de “Buna Vestire” și poartă hramul Sfantului Ierarh Nectarie Taumaturgul.

Era să uit să vă povestesc și de mica încăpere de langă biserica rupestră, încăpere ce servește ca centru de informare turistică, de unde poți cumpăra cărți religioase sau broșuri de prezentare. Acoperită în totalitate de vegetație, fiind construită sub pământ, încăperea e o veritabilă casuță de hobbiți. Construcția nu are acoperiș obișnuit ci doar un luminator și un hublou, ambele circulare și greu de văzut de la distanță și nu este altceva decât un clopot de fibră de sticlă îngropat în pământ. Te și aștepți să iasă din el Frodo și să îți povestească legendele locului… 🙂

 

La Șinca Veche se poate ajunge pe drumul pitoresc care leagă Zărnești-ul de Făgăraș (DN 73A). Drumul e de recomandat și pentru alte excursii, pentru evitarea Brașovului, cu atât mai mult cu cât te poartă prin satele și văile din zona Poiana Mărului. De o frumusețe deosebită, locurile de aici te duc cu gândul la Maramureș ori Bucovina, unde dealurile cu pășuni și păduri coboară brusc spre firul apei, de-a lungul căreia se întinde și șoseaua. Odata ajuns în Șinca Veche e de ajuns să urmezi indicatorul maro specific obiectivelor turistice, care te va conduce, pe un drum bine asfaltat, până la destinație.


2 thoughts on “Biserica Rupestră de la Şinca Veche, judeţul Braşov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *