Trovanţii de la Costeşti

Un peisaj destul de straniu te întâmpină pe şoseaua ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, în comuna Costeşti. “Te întâmpină” e cam mult spus, pentru că poţi să ratezi foarte uşor locul, acesta fiind aşezat în dreptul unei curbe strânse a drumului (DN67), puţin mai jos faţă de acesta şi oarecum ascuns privirii.

Forme ciudate - Trovantii de la Costesti, Judetul Valcea

Aici, într-o mică poiană ce mărgineşte malul abrupt al unei foste exploatări de balast, guguloaie stranii de nisip cimentat, de diferite forme şi mărimi, stau şi “se odihnesc” prin iarbă. Vechi de cca 6 milioane de ani, trovanţii impresionează prin formele variate, rotunjite şi aparent şlefuite, şi prin dimensiunile ce variază de la câţiva centimetri până la statura unui om. E un “peisaj” ciudat care, vrei, nu vrei, te duce cu gândul la structuri megalitice şi chiar civilizaţii extraterestre.

Forme ciudate - Trovantii de la Costesti, Judetul Valcea

Şi nu e nimic rău în a te lăsa purtat de imaginaţie. Localnicii le spun chiar “pietre care cresc” şi susţin că, după o ploaie îndelungată, din nisipul umed apar noi trovanţi iar cei mari, deja existenţi, îşi măresc dimensiunile în mod vizibil.

Trovantii de la Costesti, Judetul Valcea

Lucrurile sunt însă destul de simple. Bolovanii au rezultat în urma cimentării pe cale naturală a nisipului, în diferite puncte din interiorul acestuia. Cu timpul formaţiunile s-au mărit, unele dintre ele fiind scoase la lumina zilei prin eroziune naturală sau în mod accidental, în timpul lucrărilor de exploatare a nisipului…  Cât priveşte ploile, cel mult acestea reuşesc să ii erodeze sau să scoată la iveală noi bolovani ciudaţi.

Una peste alta, Trovanţii de la Costeşti merită, dacă nu o excursie de o zi, măcar o oprire în drumul vostru prin judeţul Vâlcea…

Exploatarea de nisip, Trovantii Costesti, Judetul ValceaNu uita sa urmaresti Cartitoii si pe Facebook sau prin RSS.

Cartitoii iti recomanda si alte obiective turistice iesite din comun:
Vulcanii Noroiosi, Focurile vii de la Terca, Gradina Zmeilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *