Vulcanii Noroioşi

Neeee, nu ai ajuns pe Lună…    și nici la Hollywood pe platourile de filmare. Ești doar în Buzău. Județul Buzău. Mai la nord puțin de Buzău, orașul. Ajungi la Berca, treci podul și o iei spre Policiori. Mai treci ceva dealuri şi hopa, dai de uscăciune, noroaie şi parcă te aștepți să îl vezi pe Mărgelatu’ scuipând la o sămânță pe Drumul Oaselor.

Dacă ai noroc și nu a plouat de curând, poți să mergi liniștit. Dacă a plouat, poți să mergi la fel de liniștit, dar te vei întoarce cu o pereche nouă de cizme naturale… din noroi de cea mai bună calitate. Dar merită.

Sunt două zone cu vulcani. Pâclele Mari și Pâclele Mici. Le-au cam încurcat ei, pentru că cei Mari sunt de fapt mai mici ca suprafață ocupată, dar parcă oleacă mai supărați, mai cu energie în ei, pe când Pâclele Mici sunt mai mari ca suprafață, dar puțin mai fleșcăiți

Peisajul este ireal. Conuri “vulcanice” de noroi de cel mult 1-2 metri înălțime pleoscăie liniștite și nederanjate de nimeni. În interiorul craterelor, un noroi gri, vâscos, e deranjat din când în când de câte o bulă de gaz care, mai ales după ploi abundente care umplu craterele cu apă, revarsă o parte din noroi, creând adevărate scurgeri de lavă care se pot întinde pe câțiva zeci de metri. Lipsa aproape totală a vegetației în zona vulcanilor, din cauza solului sulfuros și sărăturos, contribuie și ea la conturarea unui peisaj lunar, unic în țară și rar în lume.

Și dacă ai obosit de atâta vulcanologie și ariditate, poți să îți potolești setea (și chiar foamea) cu un suculete sau o bere la Pensiunea Vulcanii Noroioși. Asta dacă e deschisă instituția. Și dacă e deschisă și mai e și bucătăreasa pe acasă, papa este foarte bună, și merită încercată.

Intrarea la vulcani (căci sunt rezervație biologică și geologică) e una modică la Pâclele Mari și moka la Pâclele mici, așa ca fapt divers.
———————-
Vezi şi:
Extern: Harta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *