Rîmetea (Torockó), Depresiunea Trascău, Alba

Pare ciudat dar chiar poţi să ieşi din România fără să treci graniţa. De fapt tot treci o graniţă, una virtuală ce e drept, către un loc în care oamenii, în loc să distrugă trecutul, au învăţat să îl preţuiască şi să îl valorifice.

Localitatea pare suspendată. Suspendată de două ori :-).
În primul rând Rîmetea e suspendată geografic. Parcă nu e nici în munte, dar nici jos în depresiunea Transilvaniei şi nu ştie să aleagă între răcoarea pădurilor şi
arşiţa unor autentice veri de câmpie. Rîmetea e aşezată leneş în Depresiunea Trascăului, şi flancată la est de Piatra Secuilor, cel mai nordic bastion din bara de calcare şi pereţi verticali ai munţilor Trascău. În Rîmetea poţi ajunge pe DN DJ 107M, ce străbate Depresiunea Trascăului şi face legătura între Aiud, în sud, şi Buru, în nord. Drumul e reabilitat de curând, cu excepţia unei porţiuni de câţiva kilometri în zona localităţii Buru, şi este extrem de pitoresc, străbătând în sud Cheile Vălișoarei.

Rîmetea e suspendată şi în timp. Dacă nu ai vedea maşini sau autocare cu turişti (aproape în totalitate maghiari sau germani) ai putea da uşor timpul înapoi cu mai bine de un secol. E linişte de îţi ţiuie urechile, nu tu reclame Coca Cola, umbrele GoldenBrau sau bannere cu primari, nu tu căsoaie P + 2, 3, 4…, nu tu arzători de gaz și spărgători de semințe pe la porți.
Nu o să vezi așa ceva. În schimb o să vezi un sat şi o comunitate care au ştiut să îşi pună în valoare trecutul şi identitatea. O să vezi un sat în care aproape toate casele sunt restaurate și iși păstrează aspectul de acum o sută și mai bine de ani. O să te uimească puternicul şi permanentul contrast între albul imaculat al pereţilor şi verdele tâmplăriei ferestrelor ori nelipsitele muşcate roşii şi petunii. O să vezi în Rîmetea cum rufele încă se mai spală în faţa caselor sau la bazinul din centrul satului sau cum firmele câtorva restaurante sunt mici, discrete şi făcute din lemn, tocmai pentru a nu strica echilibrul şi armonia vizuală.

Şi pentru că a avut gijă de trecut şi şi-a conservat unicitatea, comunitatea locală se poate mândri cu recunoaşterea întregii Europe. Astfel, Programul de Protecţie a Patrimoniului din Rîmetea (ce a inclus restaurarea a 138 de case de secol XIX fiind sponsorizat de Primăria Sectorului V din Budapesta) a fost premiat în 1999 cu medalia Europa Nostra, aceasta fiind prima distincţie de acest fel acordată în România. Şi ca lucrurile să meargă şi mai bine pe viitor, vestea cea bună este că, de curând, Rîmetea a fost inclusă pe lista de propuneri a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Aşa că merită încercată o excursie în afara ţării, în ţară 🙂 .

Vezi şi:
Cârtiţa: Cetatea Colţeşti, Rîmetea, Cheile Râmeţului, Munţii Trascău, Salina Turda
Extern: Harta



One thought on “Rîmetea (Torockó), Depresiunea Trascău, Alba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *