Pe la jumatate de februarie va povesteam de prima noastra intalnire cu schiul de tura. Anul trecut ne-am pus in cap sa invatam sa schiem, pentru ca, spre rusinea noastra ca oameni obisnuiti cu muntele, nu pusesem niciunul din noi piciorul in clapar si pe schi, si tare ne parea rau iarna, mai ales pe traseele unde trebuie sa tai poteca prin zapada pana la brau. Si uite ca iarna asta ne-am pus pe alunecat pe zapada si am reusit sa scapam intregi de pe partii, ba chiar am dat si trei iesiri la schi de tura, pentru ca, pana la urma, schiul de tura a fost tinta noastra.
Asa ca in weekendul 16-17 februarie am ajuns in Ciucas, cu gandul de a face primele trasee de schi de tura. Cum nu stiam daca o sa ne descurcam prima oara prin zapada nebatuta prin padure am ales, de data asta, sa nu mai urcam la Muntele Rosu ci sa ramanem jos, in Cheia, unde am ales sa stam la Pensiunea 4Friends. Desi am fost in Ciucas aproape in fiecare an de cel putin cateva ori, este prima oara cand ne cazam jos, in Cheia.
Dupa ce am ajuns in Cheia, si dupa vreo doua-trei telefoane cu o conversatie de tipul “Noi suntem in dreptul… am trecut de… pe dreapta vedem…” versus “Aaaa, pai trebuia sa o luati la a doua la stanga….Vedeti pe dreapta cumva…?” iata-ne ajunsi si la pensiune. Greu nu se ajunge, insa trebuie sa stii fix pe ce stradute sa o iei. Oricum e mai bine asa pentru ca pensiunea nu este in centrul localitatii ci undeva la margine de padure, unde garantat ai parte de aer curat si liniste tot timpul anului.
La pensiune ajungi de pe strada principala, cum faci dreapta de la Muzeul Florilor de Mina, treci de pensiunile Redford si Casa cu Har si, după ce lasi in spate (dreapta) pensiunea Rosa, faci la stanga si urmezi drumul cam 300 de metri. Cel mai bine îți notezi coordonatele GPS, pentru ca harta si indicatiile de pe site-ul pensiunii nu te ajuta prea mult. Chiar si iarna, drumul a fost deszapezit si am ajuns fara probleme la poarta pensiunii.
Pensiunea 4Friends, asa cum ii spune si numele, am descoperit ca este perfecta pentru mers cu gasca de prieteni. Ai de toate la dispozitie pentru un maxim de 14 persoane. Iar daca te gandesti ca poti sa inchiriezi toata pensiunea cu doar 400 lei pe noapte, un calcul simplu iti spune ca treaba sta bine si la capitolul finante 🙂 Ai la dispozitie la parter un living cu masa mare si o bucatarie complet utilata, TV si canapele, iar sus la etaj si mansarda pensiunea dispune de un total 5 camere (trei camere la etajul 1 – din care doua cu baie in camera si una cu baie mare pe hol + doua camere la mansarda – una de 4 locuri si una mai micuta, de doua locuri, ambele deservite de un grup sanitar fara dus, pentru care trebuie folosita baia de la etajul 1).
Inainte de a pleca pe traseu, spre Muntele Rosu, am avut grija sa facem si o plimbare pana in centrul localitatii de unde ne-am aprovizionat pentru “de cu seara” / pentru refacerea de dupa traseu, cu produse traditionale de la mini-piata amenajata aici: ceva branza de burduf, pastrama, afumatura si, evident, putin “Mr Muscolo” de 50 de grade pe baza de pruna, cu care sa desfundam gatlejurile.
Pe la pranz am reusit sa plecam si in prima iesire la schi de tura, pe maretul traseu Valea Berii (fabrica de apa) – Munte Rosu. Lucrurile au mers excelent iar coborarea a fost tipica pentru noi, adica la frontala :-). Putine si rare sunt turele, fie vara fie iarna, care sa nu se termine la lumina frontalei…. Iarna, zapada, coborare noaptea prin padure. Putea sa vina si mama ursilor sau ditamai “turma” de lupi. Ne durea la basca… Noi aveam alte probleme. “Cum fac sa ma feresc de copacul ala care vine spre mine ???” :-))) Dar uite ca am ajuns cu bine jos, inapoi la Pensiunea 4Friends si am trecut pe modul refacere. Gratarul mare din curtea pensiunii a devenit brusc prietenul nostru bun, la fel cum buni prieteni au fost si gazdele, extrem de primitoare, care ne-au ajutat cu tot ce aveam nevoie.
A doua zi, noi am mai bagat inca o tura scurta prin padure, de data asta spre Zaganu si Valea Stanei spre est, pe banda albastra. Dar daca ajungi in Cheia nu e musai sa mergi pe munte, pentru ca ai ce sa faci in zona. Poti sa bagi o fisa la la Muzeul Florilor de mina, fix pe strada principala, ori la Muzeul de Antropologie Francisc Rainer din apropiere. Manastirea Cheia este si ea un obiectiv care merita si trebuie vizitat daca esti in Cheia. Parea mai putin frumoasa legata de Cheia este ca, in afara de pensiunea la care esti cazat, nu prea ai multe alternative pentru a petrece timp seara – sa mananci cava ori sa bei o bere.
Daca totusi vrei sa dai o fuga pe munte, traseele spre Cabana Muntele Rosu ori Ciucas sunt perfecte pentru orice varsta si antrenament fizic. Iar vara Pensiunea 4Friends ofera gratuit si biciclete cu care se pot face plimbari prin statiune ori pe traseele turistice de-a lungul drumurilor forestiere.
Una peste alta a fost un weekend reusit la care a contribuit foarte mult si Pensiunea 4Friends unde ne-am simtit foarte bine. Cuvantul de ordine este “gasca” – este locul perfect pentru un weekend la munte cu prietenii ori familia, fara mari pretentii. Simplu, scurt si la obiect: ai munte si padure, camere primitoare si curate, relaxare si gazde ospitaliere. Merita incercat. Mai multe detalii, tarife si mod de acces gasiti pe site-ul pensiunii: http://pensiunea4friends.ro
Ce ne-a placut la Pensiuna 4Friends: gazdele primitoare, localizarea langa padure.
Ce ne-a placut mai putin la Pensiunea 4 Friends: accesul putin mai dificil din cauza indicatiilor eronate de pe site; nu toate camerele au baie proprie.
Inspectorul Cartita acorda pensiunii 4Friends un numar de 2 flori de ‘Nu ma uita’ 🙂
Bascalie – o experienta de nerepetat !
Am petrecut la pensiune 10 zile in august 2013. Grup familial de 10 persoane, am cerut sa inchiriem toata vila pentru a avea intimidate si discretie. Ce-am avut (in schimbul reducerii de pret acordate pentru durata lunga si faptul ca ocupam toate camerele) din parte cuplului de administratori:
-caine nelegat in fata usii de intrare – copilul meu are 3 ani, si a trebuit mereu sa-l pazim de caine, care a incercat de doua ori sa « piste »…precizez ca nu am cautat sa inchiriez casa cu caine !
-cuplul de administratori tot timpul cu noi ! dimineata la micul dejun, noi toti in pijama la cafea, si hop cineva vine si se serveste cu niscai tacimuri si farfurii din dulap ! bonus : seara, ca sa facem paste, trebuie sa plecam in cautarea unei oli si a unei site plecate si ele…dar numai dupa ce mama mea le lustruise bine !
-trebuie sa ceri voie ca sa folosesti masina de spalata rufe, iar aspirator n-am vazut sa existe ! incercati sa puneti 10 oameni 10 zile in aceeasi casa – primii mei doi copii sunt astmatici, sufera cind se acumuleaza praful, dar asta a fost problema noastra, nu a lor ; baia de la etajul 1, care servea la 5 persoane, n-a fost niciodata curatata, si nici nu aveai cu ce daca vroiai s-o faci singur !
-administratorii folosesc in mod exclusiv baia cu toaleta de la parter, chiar daca noi am cerut sa inchiriem toata casa – asa ca mama mea de 70 de ani, cardiaca, si al treilea copil, cel de 3 ani, au urcat de fiecare data un etaj ca sa mearga la baie
-familia lor isi face vacanta cu voi, in casa inchiriata de voi : vin si ocupa camera rezervat pt administratori de la parter, si pustoaica lor de nepoata vine si-si face popcorn la microunde cind toata lumea se ocupa in bucatarie de cina…
-copii nu s-au putut juca cu mingea in curte (ca de aceea am vrut sa inchiriez casa cu curte) decit vreo 3 zile, dupa ce familia « gazdelor » a venit in vacanta, curtea a devenit spatiu de fumat si baut cafele, asa ca ai mei copii au stat in casa
-tot pt familia « gazdelor » se face gratar la gratarul din fata casei (inchiriata cu tot cu gratarul ei, ca de aceea am plecat in vacanta) – asa ca in loc sa stam pe veranda la umbra, am plecat in casa si am inchis toate ferestrele de fum.
As mai adauga familiaritatea nedorita si indiscretia care se pretind ospitalitate, plus faptul ca usa de la intrare n-are cheie : ati inchiriat deci o casa pt a fi ca la voi acasa, dar totul e facut de administratori pt a va simiti ca la ei acasa.
Nu stiu, poate am standarde exagerate inca pt tara mea de bastina (sunt expatriata de 15 ani in Franta), dar zau ma intreb cind un turist in Romania o sa aiba parte de exact prestatiile pe care le-a cerut si pt care a platit, in avans ? Sincer, mi s-a facut greata de atitudinea « gazdelor », mai ales ca se vedea clar ca ar fi trebuit sa fim recunoscatori de « tratamentul » aplicat. Sau poate ca tocmai, am avut dreptul la tratamentul asta pt ca jumatate dintre noi veneam din Franta ?? Concluzia pt mine : pensiunea 4 friends e bascalie, daca sunteti dispusi sa acceptati « tout et n’importe quoi », sa stiti ca de aceea pare ieftina !
Multumim pentru comentariu draga “acl”. Este foarte bine ca pui problema si din punctul de vedere al unei persoane care a stat o perioada mai lunga si a inchiriat toata capacitatea de cazare.
Noi am fost la pensiune in gasca de 4 oameni si am stat o singura noapte, iarna, fiind axati mai mult pe sport (schi) si mai putin pe stat in cabana. In pensiune erau cazate inca doua familii pe care nu le cunoasteam, de aceea nu am avut o mare problema cu prezenta gazdelor sau cu celelalte aspecte mentionate de tine, care, la 10 zile de cazare, incep sa devina deranjante. E un punct de vedere care merita luat in seama pentru cine vrea sa inchirieze toata capacitatea de cazare.