Biserica evanghelica din Herina e o “bijuterie” in varf de deal si e, in acelasi timp, locul perfect pentru un popas cand esti la drum prin nord de tara. Zilele astea ne-a zburat gandul la nord de tara numai ca brusc s-a oprit pe un punct alb intr-o mare de verde si uite asa ne-am adus aminte de biserica din Herina.
Am trecut de cateva ori prin sat, prin Herina, in drum spre nord de tara, fie el Maramures, Rodnei ori Calimani dar de fiecare data am fost pe fuga si am zis ce zice toata lumea – “lasa…, data viitoare”. Treci de Teaca, Viile Tecii si Galatii Bistritei si nu ai cum sa ratezi locul pentru ca silueta alba a bisericii se vede de la kilometri departare. E deasupra satului, se proiecteza pe padurile de un verde inchis din spatele ei si parca vegheaza de acolo de sus, ca lucrurile sa mearga bine 🙂
Ultima oara cand am trecut prin Herina, pe drumul ce leaga Reghinul de Bistrita (in judetul Bistrita-Nasaud) am zis “Gata, ne oprim!”. Asa ca am hotarat sa facem un popas si sa urcam sus, pe deal, la biserica.
Sus, liniste, pustiu, biserica inchisa. Nici tipenie de om… doar zidurile albe ale bisericii in plin soare. Asa ca am tras palaria pe ochi si un fir de iarba in gura si ne-am tolanit la umbra unui prun. Ce relaxare mai buna exista intr-o zi de vara calduroasa decat sa stai la umbra unui copac si sa te bucuri de racoare si de un somn de dupa-amiaza… Ca pe urma nu voiam sa ne mai ridicam si sa plecam asta e partea a doua a problemei… 🙂
Biserica de aici a fost construita intre 1250-1260 in stil romanic si a apartinut initial unei manastiri benedictine. Monument istoric si de arhitectură, biserica din Herina este una din cele mai valoroase biserici romanice din Romania. Ne-a parut rau ca nu am reusit sa vedem si interiorul dar si pentru asta exista o…”data viitoare”.
Asa ca, daca treci prin zona, merita sa te opresti macar un sert de ora si sa te bucuri de acest coltisor de istorie, liniste si privelisti superbe.
Aaa, si sa nu uitam de o picanterie: numele localitatii Herina provine din limba celta, unde „halina” inseamna „sare”. Pe dealul Hagau, cel mai inalt din zona, au existat exploatari de sare inca din vremea ocupației romane.
Tot legat de Bistrita,de vazut ar fi si biserica evanghelica din orasul Bistrita si ascensiunea in turnul acesteia,este absolut superba panorama.Felicitari sunteti geniali.Am auzit la radio despre voi si cum am venit acasa am cautat.Superbe locuri prezentati!
Multumim Aurel. Asa este, biserica evanghelica din Bistrita este tare faina. Din pacate avem poze doar pe film, de prin 2003. Am mai trecut prin Bistrita si anii trecuti dar de fiecare data am fost pe fuga. Data viitoare promitem sa ne oprim si sa ii acordam atentia cuvenita 🙂