Manastirea Vodita este un loc de popas excelent in fuga de-a lungul Dunarii 🙂 Asa ca data viitoare cand alergati spre Herculane, Cazanele Dunarii ori Cheile Nerei nu uitati sa faceti un popas scurt si la Manastirea Vodita, pentru a vedea ruinele celei mai vechi manastiri din Tara Romaneasca.
De ajuns, se ajunge foarte usor, Manastirea Vodita fiind situata in apropierea Dunarii, intre Drobeta-Turnu Severin (15 kilometri) si Orsova (8 kilometri). Pe drumul principal E70, drumul de acces este marcat printr-o troita, de unde mai trebuie mers lateral cca. 800 metri.
Daca ai condus mult si vrei sa faci o pauza, atunci acesta e locul perfect. Grija mare insa, pentru ca trebuie sa opresti din scurt pentru a intra pe drumul secundar. Odata ajuns aici esti inconjurat de paduri si de liniste iar ruinele vechii manastiri garantat o sa te faca sa calatoresti in timp… asa,pana prin 1370-1372. Atunci a fost ridicata manastirea de catre Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I – Vlaicu Voda.
Tocmai de aceea se spune ca Manastirea Vodita este sora mai mica a Manastirii Tismana. In primul rand pentru ca au acelasi ctitor (Sfantul Nicodim), pentru ca se numara printre cele mai vechi asezaminte ortodoxe din Tara Romaneasca dar si pentru ca o buna perioada de timp, Manastirea Vodita chiar a functionat ca metoc (manastire subordonata) al Manastirii Tismana. Dupa anul 1718 (razboiului austro-turc) manastirea decade astfel incat prin 1891 se mentioneaza ca biserica nu mai avea decat cateva ziduri, iar chiliile erau daramate pana la temelie.
Daca ai ajuns pana aici trebuie neaparat sa faci o plimbare si printre ruinele manastirii. De aici, dintre ruine, o sa ai o imagine pitoreasca si cu frumoasa bisericuta din lemn construita de mesterii maramureseni prin 1995, putin mai sus de locul fostei manastiri.
Ca fapt divers merita mentionat ca unul din cele mai vechi documente din Tara Romaneasca (document original, in limba slava, pe pergament) prin care Vlaicu Voda, domnul Tarii Romanesti, daruieste in anul 1374 ctitoriei sale (Manastirea Vodita) trei sate, venitul domnesc de la opt pescarii de la Dunare si alte bunuri, este pastrat la Directia Arhivelor Nationale Istorice Centrale din Bucuresti.
Asa ca data viitoare cand esti prin zona nu trebuie sa ratezi Manastirea Vodita. O sa vezi ca o sa devina un loc de popas “obligatoriu” pentru fiecare drum mai lung pe care il faci si care te aduce aici, de-a lungul Dunarii, intre Drobeta-Turnu Severin si Orsova.