Mai e ceva pentru care Piteştiul este vestit, pe lângă uzina de maşini Dacia… pentru Simfonia lalelelor... ce mai e şi asta?
În perioada 5-20 aprilie, dacă ai norocul să te afli în Piteşti, ai impresia că ai de a face cu un colţ de Amsterdam… neee, fără prostii, nu cartierul roşu… adică un parc plin de lalele de toate culorile şi soiurile, narcise, zambile, crocus, muscari, panseluţe, nu-mă-uita şi multe altele plantate special pentru bucuria ochiului. Dar care e povestea? În fiecare an, cam după ce se topeşte zăpada, cei de la Primăria Piteşti plantează în zona centrală a oraşului (pietonală de altfel) peste 120.000 bulbi de lalele care în câteva luni vor colora întregul oraş.
Merită, după ce te-ai plimbat prin zona centrală, să o iei cătinel, pe jos, către parcul Trivale, de fapt o mare pădure la margine de oraş, unde se ajunge în 10 minute. Pe stânga şi pe dreapta drumului eşti îmbiat la tot pasul să mai arunci un ochi şi să mai faci o poză curţilor pline de lalele, reginele locului, magnolii, glicine sau gutui sălbatici.
Pentru amatorii de grădinărit (sau balconit 🙂 ) este amenajat şi un târg cu plante de ghiveci şi grădină, dar şi accesorii necesare grădinăritului, de unde îţi poţi cumpăra o grămadă de ustensile la preţuri ok.
Aşa, ca fapt divers… numele ştiinţific al lalelelor este de origine persană, venind de la termenul „tulben”, care înseamnă „turban”, ca aluzie la asemănarea cupei florale cu tradiţionalele turbane. La Piteşti, primii bulbi de lalele au fost plantaţi în anul 1972, aceştia provenind de la floricultorul amator Well Alois din Arad şi de la piaţa de flori din Oradea.
Ne vedem acolo şi anul ăsta, că doar e tradiţie deja, la cea de a 34-a edi’ie, care va fi probabil în apropierea Paştelui. Ne ţin cei de la Primăria Piteşti la curent cu data exactă. Oricum, merită mers cam oricând în prima parte a lui aprilie, pentru că diferitele soiuri înfloresc decalat, aşa că tot prinzi unele înflorite.