Am primit o invitatie de a merge la Pastel Chalet acum mai bine de jumatate de an si, in sfarsit, in iunie s-au aliniat planetele si am ajuns acolo :). Am descoperit o zona rurala extrem de pitoreasca si o pensiune cocheta unde lucrurile sunt gandite si facute cu pasiune. Iar unde este pasiune, mai devreme sau mai tarziu, nu se poate decat ca lucrurile sa iasa bine. E genul de loc unde te bucuri sa vezi si sa exclami: Hai mai ca se poate! Mai avem o sansa cu turismul in tara asta :).
Un petic de liniste, verde si curat la poale de Ciucas
In primul rand locurile sunt extem de pitoresti. Pensiunea e localizata in zona Intorsurii Buzaului, la 45 de km de Brasov si cca. 5-6 km sud de Vama Buzaului, undeva la poalele nordice ale muntilor Ciucas. Sunt dealuri inverzite si spatii deschise – un adevarat mozaic de paduri, pasuni si fanete. Desi am mai fost in zona acum mai multi ani, de data asta am remarcat un lucru extrordinar – pot spune ca este cea mai curata zona rurala pe care am vazut-o in Romania. De cand am facut dreapta si am parasit DN 10 spre sud ca sa intram in Vama Buzaului, nu am vazut niciun PET sau cutie de bere, niciun ambalaj sau plastic aruncat aiurea de-a lungul drumului fie in sat fie in afara lui. E un lucru extrem de rar la noi si asta inseamna ca este o zona in care oamenii inca mai sunt gospodari si se respecta in primul rand pe ei.
Zona este perfecta pentru cine vrea un weekend de relaxare in natura. Esti inconjurat de dealuri inverzite, respiri aer curat si esti departe de orice zgomot. Poti sa faci plimbari pe dealurile din apropiere, te poti plimba pe bicicleta pe drumurile forestiere sau daca esti dependent de traseele montane, poti ajunge in 4-6 ore pana la Mana Dracului sau Varful Ciucas. Iar daca nu ai pofta de miscare poti sa stai pur si simplu in curtea pensiunii si iti poti incarca bateriile citind o carte sau admirand peisajul si zborul zecilor de lastuni care au cuiburi sub streasina acoperisului.
O altfel de pensiune, un altfel de pachet turistic
Pastel Chalet e un loc deosebit si diferit pentu ca este unul din exemplele frumoase de business-uri care au lasat cu mult in urma cele doua boli grele care macina majoritatea pensiunilor din tara– boala PAL-ului melaminat, a jaluzelelor roz verticale si a usilor de termopan (mai ales alea de la baie sunt cele mai mortale) si boala “noi nu avem decat cazare si maxim incropim un mic dejun’.
La Pastel Chalet se vede clar ca proiectul a fost gandit impreuna cu un designer de interior care a reusit sa lase cateva directii clare de lucru si amenajare. Desi camerele nu sunt extraordinar de mari, mobilierul si modul in care sunt amenajate reusesc sa creeze o atmosfera calda si primitoare, intr-o combinatie de stiluri rustic, romantic, chalet cu note transilvanene de mobiler pictat. Fiecare camera din cele trei corpuri este gandita pe un alt set de culori si ornamentatii si poarta un alt nume. Noi am stat in camera macilor cu mobilierul pictat pe rosu, cu un balcon care are priveliste catre sud, spre Muntii Ciucas. O chestie faina e si livingul de la parterul fiecarui corp, un loc unde poti sa mai stai la o socializare, la un joc gen Catan, Carcassone sau poti sa iti obosesti retina lipind-o de televizor.
O alta supriza placuta a fost si pachetul turistic, pentru ca oferta pensiunii e gandita ca odata ajuns acolo sa nu mai ai grija de nimic, iar lipsa asta de griji e condimentata de mai multe activitati si posibilitati de a petrece timpul si de a te bucura de natura si de imprejurimi. De exemplu, pachetul de weekend este gandit sa ajungi la pensiune vineri si sa pleci duminica dupa-amiaza, timp in care ai toate mesele asigurate (mama-mama si ce mese bune!), inclusiv masa de pranz in ziua sosirii. La toate astea daca mai adaugi o plimbare cu caruta trasa de cai, excursii ghidate la Rezervatia de Zimbri si la Cascadele Urlatoarele din Vama Buzaului si un pranz extraordinar servit in natura la umbra unui palc de brazi, o sa tragi linie si o sa vezi ca ai in fata un weekend perfect.
Ce faci in zona daca ai ajuns la Pastel Chalet
Ajuns la Pastel Chalet peste weekend, programul il ai deja facut. Evident, nu te obliga nimeni si nu te pune in lant sa te duci cu caruta trasa de cai, insa Enisa, gazda si in acelasi timp proprietarul pensiunii alaturi de sotul ei Bogdan, a fost foarte hotarata in raspuns atunci cand am intrebat-o “- Pai si ce putem face maine (sambata) pe aici prin zona?” “- Pai avem program. Maine dimineata dupa micul dejun plecam la plimbare spre munte cu caruta trasa de cai, dupa care ne intoarcem si luam pranzul in natura si abia dupa-amiaza aveti timp liber de petrecut in voie. Iar duminica dupa micul dejun plecam iar in excursie la Rezervatia de Zimbri si la cascada Urlatoarele“. Pai daca avem program atunci asa sa fie! Si ne-am lasat pe mana programului si tare bine a fost 🙂
Sambata de dimineata, dupa micul dejun doua carute asteptau in fata pensiunii, cu scanduri pe post de bancute, cu paturici in caz de fund sensibil la zdruncinaturi sau in caz de prea frig afara. Ne-am urcat si am plecat intr-o plimbare lejera spre sud pe drumul forestier ce urca aproape de Ciucas. E o senzatie faina atat pentru cei mari dar mai ales pentru copii. Hai sa fim seriosi, noi astia de la oras, traiti printre betoane, numaram pe degetele de la o mana de cate ori am mers cu caruta in ultimii ani. Eu unul stiu sigur ca nu am mai mers cu caruta de mai bine de 7 ani. Dupa o plimbare de mai bine de doua ore cu caruta, de la atatea pesisaje frumoase, de la aerul curat de munte si de la zdruncinaturi e normal sa te ia putina fomita 🙂 Si ce oare merge mai bine la o fomita de munte decat un pranz servit in natura la umbra brazilor, cu ciorbita asteptand cuminte in ceaunul de pe pirostrii.
Ca tot a avenit vorba de mancare, fac aici o paranteza si spun ca si la capitolul mancare totul este bine gandit incat sa te scape de griji. Totul este absolut delicios, sanatos si pentru toate gusturile ori poftele. Mic dejunul este tip bufet suedez iar pentru pranz si cina poti alege antreul, ciorba si felul princial din 3-8 variante zilnice.
Revenind la activitati, alte atractii ale zonei sunt si Zimbraria de la Vama Buzaului si Cascada Urlatoarele, unde tot Enisa ne-a fost ghid. De la ea am aflat povestea lui Mitica si a lui Misu, cei mai vestiti zimbri din rezervatie dar si a cerbilor Petrica si Vasile. Daca locul e interesant pentru cei mari, pentru copii nu mai vorbesc – distractia este garantata aici la Rezevatia de Zimbri. Dupa zimbri, am avut ocazia sa mergem si la Cascada Urlatoarele – auzisem de ea si vazusem cateva poze insa nu retinusem ca este tot in zona Vama Buzaului. Am aflat cu ocazia asta ca, de fapt, sunt doua cascade, cea mare si, la 500 mai sus in padure, cascada sora mai mica. Cascadele sunt pitoresti, nu neaparat ca si debit sau cadere efectiva a apei cat mai ales ca peisaj creat, acestea dand nastere unor mari suprafete de tuf calcaros dispus in trepte in adevarate amfiteatre. Zona cascadelor e amenajata si pentru picnic – un loc bun de stiut mai ales pentru cei care ajung destul de repede din zona Brasovului.
In zona mai ai si alte variante de petrecut timpul – fie ca faci drumetie pana spre Varful Ciucas sau putin mai aproape pana la Mana Dracului, fie ca te plimbi pe dealuri sau faci o plimbare cu bicicleta – bicicleta pe care o poti lua gratuit tot de la pensiune, pe baza unei rezervari. Daca alegi sa te plimbi mult mai departe de pensiune trebuie totusi sa ai grija la stanele care sunt destul de numeroase si au la fel de numerosi caini :).
Birdwatching – o activitate excelenta pentru zona Vama Buzaului
Asta trebuie notata separat, pentru ca este unul din punctele forte ale zonei. Sa nu uitam ca suntem in aria protejata a Muntilor Ciucas. In primul rand, sunt zeci de lastuni care si-au facut cuibul la marginea acoperisului pensiunii si care neincetat danseaza in aer. Asa ca ai parte de birdwatching de calitate chiar si de la balconul camerei ori din balansoarul din curte. La o simpla plimbare pe dealurile invecinate, in doar o ora am vazut trei vanturei de seara, doi cuci, trei sorecari mari si o acvila tipatoare mica. Nu mai punem la socoteala cintezele, ticlenii ori codobaturile. Asadar daca ai chef de un weekend fain de birdwatching chiar merita sa ajungi in zona. Cu siguranta sunt si alte specii care se lasa descoperite de un ochi antrenat.
Omul sfinteste locul, dar cateodata si locul sfinteste omul
Business-ul Enisei si al lui Bogdan, caci da, este si trebuie sa fie un business pana la urma, te fac sa spui cu bucurie “Da, uite ca daca ai vointa si pasiune se poate!”. Si e zicala aia cu Omul sfinteste locul, care se potriveste de minune in cazul de fata. Dupa un weekend petrecut la Pastel Chalet, iti dai seama ca aici e investit mult suflet si energie si ca proiectul s-a dezvoltat din pasiunea de a face lucrurile bine si cu dedicare si nu neaparat profit cu orice pret. Povestea proiectului in sine e una frumoasa, cum corporatismul a fost dat fara regrete pe “viata la tara”, cum Enisa si Bogdan fac o adevarata echipa cu cei 14 angajati, majoritatea din comunitatea locala, cum muncesc cot la cot cu ei de dimineata pana seara, cum multe din produsele folosite in bucatarie sunt procurate de la producatori locali, cum carutele cu care se fac excursii sunt tot ale localnicilor si altele de felul asta. Iar cand vezi astfel de exemple de simbioza business – comunitate locala, poti sa spui si ca Locul sfinteste omul, caci fara o zona curata, cu peisaje si atractii, fara oameni gospodari si fara acceptul comunitatii, cred ca e dificil sa pui pe picioare un astfel de proiect.
Asadar daca ai pofta de un weekend de relaxare in natura sau vrei sa te odihnesti sau sa mananci ceva bun sau vrei sa vezi pasari sau sa faci drumetie pe munte sau… sau… sau… eu cred ca Pastel Chalet e o varianta excelenta. Pentru partea adminsitrativa, cat costa, cum se ajunge, ce culoare are fiecare camera, ce e maine la micul dejun 🙂 cel mai bine arunci un ochi direct pe site-ul pensiunii: www.pastelchalet.ro.
Spor la plimbareala!
Cu ce aparat & obiectiv ai făcut pozele?
Buna Alexandra,
Am un Canon 6D iar pozele le-am facut fie cu un Canon 16-35mm fie cu Sigma 150-600mm.
Dragut, dar total nefericita amplasarea sub liniile de inalta tensiune. Nu stiu cum se acorda autorizatie sa se construiasca sub linii de inalta tensiune, pe langa problemele grave de sanatate ce pot aparea, dar na.