Daca iar se apropie weekendul si habar nu ai ce sa faci, o idee buna ar fi sa explorezi cate ceva prin jurul Bucurestiului. Bine, ce propun eu acum e prin jurul Giurgiului, la vecinii bulgari, insa tot aproape e ☺.
La nici 50 km de granita cu Ruse (mai exact vreo 35), poti vizita o pestera, Orlova Chuka a doua vizitabila ca marime din Bulgaria, o cetate de prin secolul XI, Cherven si o biserica sapata in stanca, pictata de prin 1300 si ceva, monument Unesco – Ivanovo. In plus, toata zona e frumoasa de umblat la picior caci tot aici se gaseste si canionul Rusenski Lom, al raului cu acelasi nume. Nu o sa fie cel mai impresionant canion pe care l-ai vazut dar chiar sunt peisaje frumoase, verdeata si multa liniste. Am inteles ca poti face si rafting, dar n-am vazut, nu stiu mai multe, nu stiu ce sa zic.
Daca e sa le luam pe rand, in ordinea numerelor de pe tricou, asa cum le gasesti cum vii de la noi din granita, prima ar fi Biserica Ivanovo. Corect ar fi: Ansamblul de biserici, capele si manastiri sapate in stanca de la Ivanovo, insa una singura e vizitabila. Se afla la vreo 20 km de Ruse si la 35 m inaltime fata de raul Rusenski Lom, asta ca sa fim exacti. E locuita de calugari de la 1200 si frescele din interior dateaza din sec XIII –XIV. Intrarea e 5 BGN de persoana, au si reduceri pt studenti, varstnici, nu cred ca au POS si se viziteaza incepand cu ora 9 pana la 18. Ca sa nu va asteptati la altceva – se viziteaza o singura incapere, frescele sunt vizibile si frumoase, vederile la fel. La intrare au o foaie cu cateva informatii despre loc. Tinand cont ca e singul loc asemanator din Balcani, merita vizitat.
In continuare, la mai putin de 20 km se gaseste Cherven, o cetate fortareata din secolul XI. De fapt, cetatea e urmasa uneia bizantine din secolul VI insa sunt dovezi ca zona ar fi locuita inca de pe vremea tracilor. Atat referitor la Ivanovo cat si la Cherven se vorbeste de Al doilea Imperiu Bulgar, motiv de mandrie istorica pentru bulgari insa recunosc ca ar trebui sa aprofundez subiectul inainte sa il declar relevant pentru vizitare. E o perioada de glorie balcanica inceputa prin 1180 pana in 1390 (aprox) pana cand au fost cuceriti de otomani.
Cherven poate fi vizitata cu 4 BGN, incepand cu ora 9 in fiecare zi. La fel ca si la celelalte obiective din zona, orele difera in functie de sezon.
De la Cherven, in 20 km, se ajunge usor la pestera. E a doua ca marime din Bulgaria si se viziteaza pe timp de vara incepand cu ora 10 – asta inseamna de fapt ca poti cumpara bilete la 10 (6 BGN) dar primul tur ghidat e la ora 11. Am zis tur ghidat deoarece exista un ghid ce insoteste grupul pe parcursul vizitei si nicidecum pentru ca ai avea posibilitatea sa o vizitezi altfel. Experienta este una placuta pentru turistul obisnuit – Ghidul e un domn boem de 50+ ani, iubitor si vorbitor de franceza (pentru straini) si pe alocuri chiar si de putina romana, ce condimenteaza turul cu glumite, cantari la “pian” si din gura insa fara a deveni penibil. E clar ca daca a 103-a pestera pe care o vezi si esti “connaiseur” s-ar putea ca informatiile sa iti para puerile sau insuficiente, insa timp de 45 de minute aproximativ, poti vizita o pestera mare si luminata. Bulgaria sta foarte bine la numarul de pesteri vizitabile, unele cu adevarat impresionabile, fie prin tipul formatiunilor, fie prin dimensiune.
Daca tot mai ai chef de umblat si vazut, poti ajunge cam intr-o ora jumatate la Veliko Tarnovo si Arbanasi sau poti merge in directia opusa, tot la vreo ora jumate de pestera, spre mormantul tracic de la Sveshtari, monument Unesco. E pe lista de vizitare de mult deci sper sa ajungem vara asta si acolo.
Pana una alta, uite asa mai trece un weekend frumos.