Ciocănești, satul muzeu din Bucovina – locul perfect ca să ciocnești un ou de Paște

Nu ai cum sa ajungi in Bucovina si sa nu vizitezi si Ciocanesti. Bine, ai cum, dar e pacat. Si apropo de pacat, nicio localitate in care am ajuns pana acum nu evoca mai bine ideea Sarbatorilor de Paste. Pana si numele – Ciocanesti, parca te duce cu gandul la masa de Paste, cu oua incondeiate, pe care abia astepti sa le “ciocanesti” cu familia. La muzeul Oualelor Incondeiate din sat sunt peste 1800 de exemplare de oua incondeiate, toate realizate manual fie de mesteri locali, fie de participantii Festivalului National al Oualor Incondeiate, ce se tine anual aici inainte de Paste. Merita vizitat – nu ai crede cat de frumoase si diverse pot fi ouale de Paste. Si daca tot iti bucuri ochii la muzeu, parca merita sa gusti si din cozonacul care se face in zona – moartea oricarei diete – nu cred ca ii poate cineva rezista.

Oricum, zona este frumoasa in orice perioada din an, nu numai de sarbatori.
E de-ajuns sa stii ca Ciocanesti este in Bucovina, la mai putin de 25 de kilometri nord de Vatra Dornei iar asta descrie foarte bine peisajul de un farmec aparte: munti si buze de dealuri care se succed intr-un adevart puzzle de pasuni si paduri de molid, toate invaluite zi de zi, pana aproape de miezul verii, de vestiele ceturi matinale.
Imediat cum intri in sat, atmosfera e idilica, parca desprinsa din poveste – casele sunt toate pictate cu motive traditionale, pastrand si ducand mai departe specificul locului. Desi nu as fi crezut, e o traditie relativ noua, aparuta in jur de 1950 insa care pare acolo de cand lumea.
La Muzeul Etnografic din sat poti vedea si un crampei de viata de sat, asa cum era ea altadata – camere amenajate cu razboaie de tesut, tesaturi si lazi de zestre, cuptoare, sobe si oale de gatit, ba chiar si unele unelte de mestesugarit.

Cand am vizitat muzeul am aflat si de numeroasele festivaluri din zona – oamenii nu par sa se plictiseasca pe aici, in niciun anotimp.
Vara, in august, aici are loc Festivalul Plutaritului, cand ai ocazia atat sa vezi cum se construieste o pluta cat si sa te plimbi cu una pe Bistrita iar imediat dupa, incepe Festivalul national al pastravului, cu concursuri pe pescuit, plimbari in natura si cu pluta pe apa. Bineinteles, fara cateva spectacole de muzica populara nu ar mai fi acelasi lucru, asa ca, in timpul festivalurilor, aproape in fiecare zi e si un eveniment muzicalo – folcloric.
In toamna, in zona se sarbatoreste Rascolul Stanii – in principiu un eveniment pentru sambrasi si baci, cand se urca la stana, se mulg oi, proprietarii isi recunosc oile dupa insemne si oile se duc in tomnat.
Iarna, sarbatorile sunt iar motiv de mare bucurie, mancare si cantare – Bucovina e una din zonele din Romania ce mai pastreaza traditiile stravechi – pentru asta, aici se tine Festivalul de datini si obiceiuri din strabuni.
In concluzie, oricand ajungi in Bucovina, fie ca ai drum, fie ca iti faci, nu ocoli Ciocanesti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *