Cu copilul in camping – putin Fagaras si putin Sibiu

Ce faci cand iti e pofta de natura si munte insa ai un copil de 1 an? Simplu, mergi in camping. Cand calatoresti cu un copil mic, astrele trebuie sa se alinieze in diferite si nastrusnice moduri astfel incat la final sa poti spune ca a fost o iesire frumoasa si relaxanta… Sau macar frumoasa ☺.

Am cautat un camping usor accesibil din Bucuresti, cu toate dotarile necesare – putina umbra, frigider / bucatarie, toalete si dusuri amenajate si curate. Noi ne-am oprit la un camping de la poalele Fagarasului, aproape de Transfagarasan, in Cârța (Der Oude Wilg – Salcia Batrana, http://www.campingdeoudewilg.nl/) insa sunt tot mai multe variante de campinguri bine amenajate unde poti merge cu sau fara copil, catel, purcel.

Super multa verdeata in camping Der Oude Wilg
Drumul spre toalete 🙂 Camping Der Oude Wilg
O multime de ochi supravegheaza campingul
Spre bucatarie

Ne-am facut rapid un necesar de cumparaturi, ca deh, iarna nu-i ca vara si nici camparea cu copil nu-i ca aia flower power fara copil. Si uite asa, vacanta a inceput.

Mai intai ne-am ales cortul (cel de 2-3 persoane pe care il aveam ni s-a parut mic pentru experienta asta si bine am facut) – am cautat putin si pe net si in magazine insa cea mai buna varianta calitate / pret ni s-a parut cel de la Decathlon, Quechua de 4 persoane. Spatiul generos chiar a ajutat atat pentru depozitarea jucariilor si acareturilor cat si pentru adapostire atunci cand ploua – inaltimea fiind si ea generoasa. În spatiul de living noua ne-au incaput lejer masa si 3 scaune, plus depozitare. Exista si varianta de cort “fresh&black” care are un material special prin care nu trece asa de mult soarele si tine mai racoare, insa pentru munte nu am considerat ca e necesar. Anul acesta am vrea sa mergem si la mare cu cortul si ne cam face cu ochiul varianta asta racoroasa.

Casa departe de casa 🙂 Arpenaz 4.1
Cu cata emotie se umfla salteaua 🙂

Pentru mancat, noi aveam un Primus insa la viitoarea iesire o sa incercam o varianta de arzator cu gaz pentru ca e parca putin mai stabil pentru masa de camping si vrem sa ne facem de cap cu gatitul ☺. In zona Cârța nu gasesti decat cateva magazine satesti si un restaurant gen de parcare tir/evenimente zonale/ ciorba zilei insa e la cativa kilometri si noi nu l-am incercat.

Prima interactiune a Mariei (aka copilu’) cu camparea a fost una foarte pozitiva – a alergat toata ziua pe iarba, a explorat toate cotloanele, gazele si vecinii. Surprinzator a fost ca in camping a dormit mult mai bine decat acasa. Aerul curat face minuni. Oricum, mersul la camping cu copilul a fost mult simplu decat ne-am fi asteptat, nu am simtit ca am fi avut nevoie de ceva si nu am avut. Faptul ca dupa ce adoarme copilul poti sta afara sa te uiti la stele – si cate stele se vad pe cer in afara orasului – e de nepretuit. Zen curat. 

Atmosfera din camping chiar e una frumoasa (sunt atat straini cat si romani, si la cort si cu campere) – toata lumea pare sa ii repecte pe cei din jur, deci fara muzica tare si gunoaie si spatiu suficient pentru toata lumea.

Frumos, curat, decorat… in bucatarie la camping Der Oude Wilg

Fiecare coltisor cu decoratiunea lui – Camping Der Oude Wilg

Era pacat sa stam numai in camping asa ca o zi am dat o tura prin Sibiu (daca nimeriti un festival, preferabil Festivalul International de Teatru Sibiu, FITS, cu atat mai bine) si o zi am fost pe Transfagarasan – desi doar si drumul pana la Bâlea e frumos, deci suficient pentru a te determina sa mergi, am zis ca e pacat si fara un mic traseu. Noi am ales ceva usor, de la Bâlea Lac, la Lacul Capra – cam o ora jumatate, maxim doua pana sus, cu tot cu opriri, poze, flori, nori si tot tacamul. Daca la Bâlea ne-a coplesit aglomeratia si norul de fum de mici si ceafa, la Capra e total opus. Liniste deplina, peisaje uimitoare (astea sunt si la Bâlea ), racoare bine vara, de pus minim un polar pe tine si lacul glaciar cu o culoare splendida. 

Daca aveti de gand sa mai faceti vreun traseu cu copilul si sa nu fie o iesire singulara, e bine sa aveti un rucsac special de trekking, fara el, nu am fi putut parcurge nici 20% din traseu.  Cand copilul e foarte mic, daca ai un wrap ceva, merge insa cand se mai mareste, nu prea mai merge fara rucsac. Noi am luat varianta de la Deuter, tot de la Decathlon si am fost foarte multumiti – acum Maria are 2 ani si cateva trasee in plus si atat coafura cat si rucsacul rezista foarte bine. Super util e paravanul pentru soare si compartimentul pentru bagaj.

Mai sus de Balea

Lacul Bâlea
… si lacul Capra

Ustenisla rucsac de carat copil – Port-bebe Kid Confort Plus Deuter

La intoarcere, la Bâlea , nu am rezistat sa nu stam la coada pentru un colac secuiesc, cel mai bun pe care l-am mancat vreodata – nu stiu daca aerul rece il face usor crocant sau o fi vreo tehnica speciala a “producatorului” insa e absolut delicios. 

In concluzie, daca aveti chef de o iesire din urban, cu sau fara copil, nu ocoliti varianta de camping pentru ca e o experienta frumoasa fie ca esti obisnuit sau nu cu camparea.  Si da, exista viata si dupa ce ai copil – mult mai buna as zice dar putin diferita ☺. Iar daca nu ai ce iti trebuie pentru camping, poti cauta aici – noi suntem mari fani Decathlon pentru ca au produse testate si raport calitate – pret excelent.

 

One thought on “Cu copilul in camping – putin Fagaras si putin Sibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *