Turnul cu ceas, Sighişoara

…sau Ceasul cu Turn :-), căci ambele sunt la fel de frumoase şi emblematice pentru Sighişoara, aşa cum Sighişoara este pentru Transilvania.

Construit prin secolul XIV,  “Turnul porţii”, care marca trecerea în “Oraşul de sus”, primea drept cadou un ceas abia prin 1604, refăcut ulterior (în 1648), în ton cu moda cetăţilor apusene, cu statuete din lemn care prin mişcarea lor indică diferitele momente ale zilei. Statuetele astea te fac să te doară ceafa de atâta uitat le ele, căci sunt cocoţate destul de sus, dacă ţinem cont că turnul are 64 de metri cu tot cu acoperiş. Şi, cum statuetele astea nu pot să stea liniştite, ele se cam plimbă prin cadranele turnului, dar nu aşa haotic precum urbea de la picioarele lor, ci în mod cât se poate de organizat.

Ceasul din turn are două feţe, unul spre spre Cetate si unul spre Oraşul de Jos. Pe latura dinspre Cetate defilează Zeiţa Păcii (cu o ramură de măslin), Zeiţa Justiţiei (cu o spadă), Zeiţa Dreptăţii (cu o balanţa) însoţite de toboşarul ce bate orele şi de Îngerul Zilei şi Îngerul Nopţii (cu două lumânări aprinse), care se schimbă la orele 6 dimineaţa şi 6 seara, marcând momentele de activitate ale cetăţii. La cea dinspre Oraşul de Jos lucrurile sunt mai simple: aici figurine din lemn de tei marchează fiecare câte o zi a săptămânii, poate cea mai interesantă fiind Duminica reprezentată de Soare.

Impozant şi greoi, prin dubla lui barbacană, turnul trebuie vizitat şi pe interior, unde merită văzute Camera de Tortură, expoziţia de ustensile medicale şi farmaceutice, care te fac să te bucuri că e;ti sănătos, mecanismul ceasului şi priveliştea de la ultimul etaj asupra Cetăţii şi Oraşului de Jos. Tot sus, la ultimul etaj, iţi alegi şi următoarea destinaţie de vacanţă, că doar Londra nu e decât la 1872 km distanţă (cel puţin aşa scrie).

Sa nu uităm că, în apropierea turnului, în preţul unui bilet comun, se poate vizita şi Sala de Arme. Acolo am tras concluzia că mai toţi erau pe atunci Arnolzi (Schwarzeneggeri) de puteau să ridice drăcoveniile alea.
————————
Vezi şi:
Toprural-De văzut, de făcut: Sighişoara,
Extern: Harta, Muzeul de Istorie Sighişoara

One thought on “Turnul cu ceas, Sighişoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *