Ciucarul Mare si Ciucarul Mic – Cazanele Dunarii

Vara ori iarna, din fuga masinii sau pe-ndelete, la bocanc, Defileul Dunarii este unul din locurile de care nu putem sa ne dezlipim – pur si simplu ne atrage permanent. La fel ca Retazatul, oricand in timpul anului, ori Muntii Macin primavara, Defileul Dunarii sau Clisura Dunarii, e o destinatie in care ne dorim sa revenim. ori de cate ori avem ocazia.Pe Ciucarul Mic - Cazanele Dunarii

Cazanele_Clisura_Defileul Dunarii_Ciucarul Mare_Ciucarul Mic_Cartitaplimbareata_016

In primavara 2012, intr-o tura de 4 zile prin Herculane si Muntii Mehedinti (tinta noastra fiind Poienile Porcului, despre care am scris aici, si Cheile Tasnei) am hotarat ca merita sa mai dam o tura si pe la Cazane.

Cazane vs Defileu ori Clisura 🙂

Frumos si pitoresc  e intreg Defileul Dunarii, de la intratea ei in munte la Moldova Noua si pana la barajul Portile de Fier de la Gura Vaii. Pe tot parcursul, pe malul romanesc, Muntii Locvei, Almajului si Mehedinti arunca in apa culmi impadurite in alternanta cu abrupturi si pereti calcarosi. Dar Cazanele sunt o zona aparte, doar aici “fierbe” cu adevarat frumusetea Dunarii 🙂 La Cazane, Dunarea strabate cea mai ingusta si mai grandioasa zona a Defileului Dunarii, Cazanele Mari fiind despartite de Cazanele Mici de bazinetul Dubova.

O bere pe terasa la Pensiunea Decebal

Bazinetul / Golful Dubova imparte Cazanele Dunarii in doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici. In amonte, imediat dupa bazinetul Dubovei sunt Cazanele Mari, care au o lungime de 3,8 km si o latime de 200 – 350 m. Cazanele Mari  sunt formate din Dealul Ciucaru Mare (318 m), ai carui pereti abrupti marginesc latura stanga a fluviului si din Dealul Stirbatul Mare (768 m) situat pe partea sarbeasca.

Curcubeu x2 in Cazanele Dunarii

In aval, intre bazinetul Dubovei si Ogradena se afla Cazanele Mici. Cu o lungime de  3,6 km lungime si 150 – 350 m latime, de desfasoara intre Dealul Ciucaru Mic (313 m) pe malul romanesc si Dealul Stirbatul Mic (626 m) pe malul sarbesc.

Hai in Cazane

Simplu ca “Buna ziua”, asta daca ai ajuns mai intai in Orsova. Nu mai ai mult de aici pana la Dubova – cam 18 km pe care ii faci fie cu masina, fie pe bicicleta (bagi forja pentru ca e drum in panta si cu serpentine) sau faci stopul si garantat se iveste cineva sa te salte pana in Cazane. Drumul este pitoresc, urci dealul pana in Eselnita dupa care cobori si te intalnesti cu iar cu Dunarea, de care nu te mai desparti pana in Cazane.

Padure de liliac salbatic spre Ciucarul Mic

 

Coada randunicii si liliac salbatic in Cazanele Dunarii pe Ciucarul Mic

Ciucarul Mare iarna – Ciucarul Mic primavara 

Daca vrei sa te bucuri de Cazane si de privelistile incredibile pe care ti le ofera Dunarea prin locurile astea ai cateva alternative.
1 – Cel mai usor e sa stai sa bei o cafea sau o bere la oricare din pensiunile de pe malul Golfului Dubova si sa admiri stanga-dreapta Cazanele Mici si Mari.
2 – Bagi cate un traseu usor si scurt de cca 1 ora dus si 45 min intors pana pe Ciucarul Mare sau Ciucarul Mic. Ambele trasee sunt usoare, bine marcate si nu iti trebuie mare conditie fizica sa le faci.
3 – Faci o croaziera cu o barcuta inchiriata de la particularii / pensiunile din zona. Costa 25-30 lei de persoana (in functie de numarul turistilor) si iti garanteaza privelisti unice, asa cum nu poti sa vezi de pe mal.

Noi am fost pe Ciucarul Mare in iarna 2010 si pe Ciucarul Mic in primavara 2012, in a patra zi de tura cand trebuia sa ne intoarcem acasa si alte alternative de traseu scurt nu aveam. Ambele trasee merita facute indiferent de anotimp, cu atat mai mult cu cat privelistile oferite sunt extrem de spectaculoase comparativ cu efortul necesar si durata scurta a traseului. Sincer nu cred ca am vazut traseu mai scurt si usor care sa fie atat de pitoresc 🙂

Cum mergi in amonte dinspre Orsova spre Moldova Noua, traseul de Ciucarul Mic porneste imediat pe dreapta, cum ti se deschide in fata Golful Dubovei (intrarea in traseu este bine marcata de un panou informativ realizat de administratia Parcului National Portile de Fier) pe cand traseul pentru Ciucarul Mare porneste de undeva dupa Dubova, pe stanga, fix la intrarea in urmatoarea asezare.

Malul sarbesc - Cazanele Dunarii

Noua ni s-a parut mai pitoresc si mai “deschis” traseul spre Ciucarul Mic, asta poate si datorita faptului ca l-am facut primavara, la maneca scurta si cu totul verde in jurul nostru. Daca nu ai timp pentru ambele trasee mai bine il alegi pe cel spre Ciucarul Mic. Panta este usoara si traseul merge printr-o padure deasa si incalcita, specifica zonei, in care abunda speciile cu iz mediteranean, ca mojderanul  (Fraxinus ornus), carpinita  (Carpinus orientalis) , alunul turcesc  (Corylus colurna) sau stejarul pufos (Quercus pubescens).

Daca e cald afara si “jivinele” s-au trezit o sa auzi o gramada de fosnete in jurul tau la fiecare pas pe care il faci. Si cum esti pe terenul viperei mai bine iti iei si un bat de alun subtire si lung cu care sa te minti ca gonesti viperele la 1-2 metri in fata ta :-). Daca ajungi pe aici primavara, sus, aproape de Ciucarul Mic o sa treci printr-un “filtru” de mireasma unica si puternica. Dealul este plin de liliac salbatic (Syringa vulgaris) si fluturi. Mai rari azi prin orase ori prin alte parti ale tarii, aici ai ocazia sa te bucuri din plin de zecile de fluturi Coada Randunicii (Iphiclides podalirius) cu forma si coloritul lor specific.

Cat despre privelistea pe care o ai de pe cele doua varfuri orice comentariu este fara rost. Pur si simplu nu iti vine sa mai pleci. Genul “mai lasa-ma 5 minute, te rog :-)”. Dunarea este la picioarele tale la baza peretilor abrupti iar malul sarbesc pare la o aruncatura de bat, mai mai sa il atingi cu mana.

Cazanele Mari si Golful Dubova vazute de pe Ciucarul Mic

Papa, bere si somnic

Daca vrei sa ramai mai mult in zona, ai de unde alege. Malul Dunarii este plin de pensiuni in zona Dubova. Evident poti sa stai si cu cortul, ai de unde sa alegi loc de cort, dar merita sa tragi si la una din pensiunile de aici, mai ales la cele care au terase si piscine fix pe malul apei. Noua ne-au sarit in ochi doua dintre ele: deja vestita Pensiunea Septembrie si Pensiunea Decebal. La cea de-a doua ne-am oprit si noi pentru una-doua beri si o gura de cafea. Spectacolul Cazanelor se merita din plin, mai ales daca ai parte si de un curcubeu dublu intre malul romanesc si cel sarbesc.

Asa se vede de pe Ciucarul Mic - Golful Dubovei si Cazanele

Ce mai vezi prin zona ?

Simplu, scurt si la obiect :-).
Daca esti in zona nu trebuie sa ratezi statuia lui Decebal  (Decebalus Rex – Dragan Fecit) sculptatata de-a lungul a 10 ani intr-un perete de calcar in zona Mraconia, Manastirea Mraconia si Pestera Ponicova. Pestera are doua intrari, una accesibila pe apa, la care poti ajunge cu o barca inchiriata, cealalta accesibila pe uscat din DN 57, mai sus de Dubova. Fara echipament adecvat pestera nu este practicabila dar garantat o sa te impresioneza portalul de la intrare. Si daca mergi mai mult spre Moldova Noua, nu trebuie sa ratezi nici cele trei turnuri de la Tricule – Svinita. Garantat o sa iti placa.

Despre Cazanele Dunarii am mai scris si aici.

Nu uita ca poti sa urmaresti Cartita si pe Facebook sau prin RSS.

 

3 thoughts on “Ciucarul Mare si Ciucarul Mic – Cazanele Dunarii

  1. Frumos traseu felicitari.sper sa reusesc si eu pe 6 august sa-l parcurg dupa o plimbare cu barca la cazane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *