Daca esti in drum spre Pestera Ursilor de la Chiscau si tocmai ai trecut de Rieni si Sudrigiu, nu te grabi, pentru ca pestera nu pleaca nicaieri. Opreste-te pentru cateva minute in Bradet, satul dinaite de Chiscau pentru a vedea o “bjuterie” de lemn putin cunoscuta.
Dupa ce urci micul delusor pe care e asezata biserica si ajungi la intrare, mai ca nu iti vine sa mai intri in biserica. Portalul de la intrare o sa te impresioneze si o sa ramai minute in sir sa studiezi fiecare detaliu indeaproape. Cu forme de inspiratie romanica, portalul si usile sunt capodopere, o adevarata dantelarie in lemn cu spirale, inimioare, frunzulite, motive solare si vegetale.
Alte elemente pe care o sa le remarci si o sa te “fure” sunt franghia impletita ce inconjoara biserica, cuiele care sunt toate din lemn dar si pereții naosului ce au in exterior console care privite din profil sunt imagini inversate ale „capului de cal” – un motiv zoomorf larg raspandit in arta populară romaneasca.
Prin bogatia si frumusetea detaliilor, biserica de lemn din Bradet sta marturie a perfectiunii si maiestriei la care se ajunsese in ceea ce priveste arta prelucrarii lemnului. Pacat ca renovarea recenta a acoperisului bisericii nu a mai tinut cont de traditii si de istoria zonei – lemnul a fost inlocuit cu tabla zincata. Este o solutie poate mai ieftina ca un acoperis de sindrila, dar care stirbeste foarte mult frumusetea acestei monument. Pacat.
Biserica de lemn din Brădet a fost construita in anul 1733 si este una din cele mai frumoase, desavarsite si valoroase biserici de lemn din Transilvania, servind ca model mai multor biserici de lemn construite in zona, cum ar fi cele din Sebis, Rieni, si Stancesti. Mai trebuie sa spunem ca Interiorul Bisericii din Bradet a fost decorat cu o pictura murala realizata in 1750 de David Zugravul de la Curtea de Arges, artist – taran care, odata stabilit in Tara Crisurilor, isi va lasa amprenta asupra multor biserici de lemn din zona.
Asa ca daca esti prin zona, nu uita sa te opresti si la Bradet. O sa vezi ca merita!
One thought on “Biserica de lemn din Bradet, Judetul Bihor”